Αιτωλοακαρνανία: Δήμαρχοι από τα… παλιά αναλαμβάνουν δράση!

Στην ίδρυση συλλόγου προχώρησαν πρώην αυτοδιοικητικοί της Αιτωλοακαρνανίας – Ποιος ο ρόλος των νυν Δημάρχων

Ποια η φιλοσοφία του συλλόγου

Ένας νέος σύλλογος με… άρωμα αυτοδιοίκησης «ανοίγει τα φτερά» του στην Αιτωλοακαρνανία. Ο λόγος για την Ένωση (πρώην και νυν) Δημάρχων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όπως αποκάλυψε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ένας από τους συμμετέχοντες στην Ένωση, ο δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Αιτωλικού, Αντώνης Γρίβας, πρώην Δήμαρχοι σε συνεργασία με τους εν ενεργεία Δημάρχους της περιοχής, θα συνεργαστούν, ώστε να αναδειχθούν ζητήματα και διεκδικήσεις και γιατί όχι να μην βρεθούν λύσεις. Επί της ουσίας, οι πρώην Δήμαρχοι θα σταθούν δίπλα στους νυν αυτοδιοικητικούς και με την εμπειρία και την αρωγή τους, θα προσπαθήσουν να «βάλουν το χεράκι» τους, ώστε σημαντικά ζητήματα της περιοχής να μπουν στο σωστό δρόμο. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν ο πρώην Δήμαρχος Στράτου Δημήτρης Μουρτζιάπης. Προ ημερών το καταστατικό της Ένωσης εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Αγρινίου, ενώ εξελέγη και η προσωρινή Διοίκηση αποτελούμενη από τους κάτωθι:

Πρόεδρος: Δημήτριος Μουρτζιάπης (πρώην Δήμαρχος Στράτου)

Α’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Πρεβεζάνος (πρώην Δήμαρχος Μενιδίου)

Β’ Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Τζαβαλάς (πρώην Δήμαρχος Μεδεώνος)

Γενικός Γραμματέας: Αντώνιος Γρίβας (πρώην Δήμαρχος Αιτωλικού)

Ταμίας: Παναγιώτης Γαζέτας (πρώην Δήμαρχος Φυτειών)

Έφορος: Βασίλειος Φουντούλης (πρώην Δήμαρχος Θεστιέων)

Μέλη: Αθανάσιος Παπαθανάσης (πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας), Θεόδωρος Πορφύρης (πρώην Δήμαρχος Θέρμου) και Γρηγόριος Τζαμαλής (πρώην Δήμαρχος Στράτου).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ο πρώτος σύλλογος στην επαρχία που ιδρύεται με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ αντίστοιχος λειτουργεί ήδη στην Αττική.

mourtziapis_small

              Ο εμπνευστής της ιδέας, πρώην Δήμαρχος Στράτου, Δημήτρης Μουρτζιάπης

Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, σκοποί της Ένωση των πρώην και νυν Δημάρχων, είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η προώθηση και στήριξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενεργός συμμετοχή στην εκάστοτε επιχειρούμενη θεσμική και χωροταξική αναδιάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υποστήριξη των, εν ενεργεία, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως των νέων στα καθήκοντά τους, με αξιοποίηση και της εμπειρίας των διατελεσάντων Δημάρχων, μελών του, με σεβασμό στον διακριτό ρόλο των δύο πλευρών, η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση του έργου των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας προς όφελος των Δημοτών τους, η έκφραση αλληλεγγύης στα μέλη του Συλλόγου που χρήζουν ανάγκης και η συμπαράσταση σε καθένα από τα μέλη του για ζητήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τη θητεία τους στην αυτοδιοίκηση, η ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία για εκτέλεση κοινών συνεδρίων και προγραμμάτων με ομολόγους φορείς της Αυτοδιοίκησης τόσο της Ελληνικής Επικράτειας όσο και της Ευρώπης και των άλλων κρατών, η μελέτη και ανάδειξη με κάθε τρόπο των προβλημάτων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και η δημόσια τοποθέτηση και έκφραση γνώμης για την αντιμετώπισή τους, καθώς και η συνεργασία με φορείς και αρχές στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική προβολή και ανάπτυξη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα, τα μέλη της Ένωσης αναμένεται να διοργανώσουν εναρκτήρια εκδήλωση για την γνωστοποίηση ίδρυσής της. Σίγουρα πρόκειται για μια ξεχωριστή και συνάμα άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, η οποία γιατί όχι μπορεί να σταθεί αρωγός για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση!

Νίκος Αγγελόπουλος για εφημερίδα «Συνείδηση»