Έρχονται κατασχέσεις για όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ!

Στο στόχαστρο οι μικροοφειλέτες

Ανάστατοι οι Αγρινιώτες «συμβουλεύουν» τους κυβερνώντες να το… σκεφτούν καλύτερα

 

Στο στόχαστρο θα βρεθούν από τη νέα χρονιά 500.000 μικροοφειλέτες των Ταμείων με χρέη έως και 5.000 ευρώ! Βάσει του τρίτου μνημονίου προβλέπονται κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, καθώς, τα χρέη τους θα μεταφερθούν από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι σήμερα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι τις 31/12/2016. Αυτό που εκκρεμεί είναι μόνο η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα δίδει στο ΚΕΑΟ την απόλυτη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών που είναι κάτω των 5.000 ευρώ από την 1/1/2017, για όσους μικροοφειλέτες δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το πρώτο ευρώ μάλιστα της οφειλής. Στη λίστα των οφειλετών που θα παρακολουθεί το ΚΕΑΟ αναμένεται να προστεθούν περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι, κυρίως αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους σήμερα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, με εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη δεκαετία που το χρέος κινδυνεύει να παραγραφεί.

Με την απόφαση που θα εκδοθεί στο επόμενο διάστημα, οι εν λόγω μικροοφειλέτες, που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, θα βρεθούν πλέον από την 1/1/2017 αντιμέτωποι με κατασχέσεις – εξπρές και μπλοκάρισμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον παραλείψουν να πληρώνουν τις τακτικές (τρέχουσες) εισφορές τους ή εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στη μόνη ρύθμιση που είναι σήμερα «διαθέσιμη» από τα Ταμεία και είναι αυτή των 12 δόσεων. Η μνημονιακή δέσμευση μπορεί να ακυρώσει μάλιστα όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός περί παγώματος χρεών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2016 και της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους καταβάλλουν τακτικά τις εισφορές τους από 1/1/2017. Πέραν του γεγονότος ότι η «δέσμευση» αυτή συνιστά γκάφα ολκής, όπως αποκαλύφθηκε προχθές από Αθηναϊκά δημοσιεύματα, καθώς στέλνει το μήνυμα «μην πληρώνετε τίποτε στα Ταμεία για τους επόμενους τέσσερις μήνες και ξεκινήστε από 1/1/2017», η ουσία είναι πως οι κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται για το σύνολο της οφειλής, δηλαδή και για την παγωμένη οφειλή, από τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους από την 1/1/2017.

Οι Αγρινιώτες φορολογούμενοι, όχι απλά δυσαρεστήθηκαν και αντέδρασαν στο άκουσμα του ποσού των κατασχέσεων, αλλά τόνισαν και… «συμβούλεψαν» όσους λαμβάνουν αποφάσεις να το σκεφτούν καλά, διότι πλέον ο ελληνικός λαός «κινείται» με δανεικά και χρωστάει, αρκετές φορές ακόμη και για τα απολύτως απαραίτητα της καθημερινότητας.

Ο Δημήτρης Μπαλωτής
                   Ο Δημήτρης Μπαλωτής

Ο Δημήτρης Μπαλωτής επισήμανε πως «είναι πολύ κακό αν συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν και χρήματα. Αυτοί που τα έχουν είναι ελάχιστοι. Αυτά δεν είναι σοβαρά μέτρα για να αναπτυχθεί μια χώρα. Οι Έλληνες υποφέρουν, μας έχουν πιάσει από το λαιμό και πιέζουν διαρκώς. Δεν είναι ευθύνη μόνο του Τσίπρα, αλλά όλων των προηγούμενων που έπαιρναν δανεικά και έκαναν πολιτική, αλλά οι σημερινοί κυβερνόντες δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Κανείς από τους πολιτικούς των τελευταίων ετών δεν ήταν σοβαρός και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Είναι σωστό να παίρνουν τον ιδρώτα του κόσμου; Γιατί να μην περικόψουν και οι πολιτικοί από το μισθό τους; Είναι δυνατόν ο κόσμος να υποφέρει και να πεινάει και αυτοί να παίρνουν 3.000, 5.000 ή ακόμα και 10.000 ευρώ; Γονάτισε η Ελλάδα γιατί ο «μικρός» δεν έχει να πάρει ούτε ψωμί».

Ο Κώστας Πιτινέλης
                         Ο Κώστας Πιτινέλης

Ο Κώστας Πιτινέλης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει και δεν θα είναι δίκαιο. Αν συμβούν αυτά τα πράγματα, η Ελλάδα θα καταστραφεί κυριολεκτικά και θα αφανιστεί. Εξάλλου, δε νομίζω πως υπάρχουν χρήματα στον κόσμο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες που θα αλλάξουν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας».

Ο Χριστόφορος Μουλαρογιάννης
          Ο Χριστόφορος Μουλαρογιάννης

Ο Χριστόφορος Μουλαρογιάννης σχολίασε πως «σημασία έχει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι καλά και θα χειροτερέψει η κατάσταση για τον λαό. Οι «μικροί» και οι «μεσαίοι» πληρώνουν ως συνήθως και έτσι σώζεται η κατάσταση λίγο. Οι πλούσιοι ποτέ δεν πλήρωσαν, αλλά ούτε τώρα πληρώνουν. Πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά, γιατί ο περισσότερος κόσμος κινείται με δανεικά και χρωστάει. Αν δεν αφήσουν κάποια περιθώρια, τότε δεν θα κινείται τίποτε και μάλιστα εδώ στο Αγρίνιο θα «παγώσει» η αγορά και η κοινωνία».

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση»