65% ακριβότερο το αγροτικό πετρέλαιο!

Δεύτερη αύξηση μέσα σε ένα χρόνο – Μεγάλες αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτοξεύεται το συνολικό κόστος παραγωγής για τους αγρότες

 

Σπύρος Κοτοπούλης

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης

 

Αντιδράσεις προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας, η νέα αύξηση του αγροτικού πετρελαίου κατά 65%. Η επιπρόσθετη αύξηση ένα μόλις χρόνο μετά την προηγούμενη, αυξάνει κατακόρυφα το πετρέλαιο, εκτινάσσοντας το κόστος από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ, με συνέπεια να εκτινάσσει και το συνολικό κόστος παραγωγής, που είναι πλέον ικανό να αποτρέψει χιλιάδες αγρότες από κάθε αγροτική δραστηριότητα.

Πέρσι, την 1η Οκτωβρίου, είχε σημειωθεί αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που από τα 66 λεπτά ανά χίλια λίτρα, είχε εκτιναχθεί στα 200 ευρώ ανά χίλια λίτρα, με αντίστοιχη επιβάρυνση, φυσικά, στην τιμή με την οποία προμηθεύονταν οι αγρότες πετρέλαιο. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης στη «Σ», οι αγρότες γνώριζαν πως η δεύτερη αύξηση του αγροτικού πετρελαίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει από 01/01/2017, αλλά η Κυβέρνηση επιταχύνει το ζήτημα και φέρνει… την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος.

Οι αντιδράσεις φαίνεται ότι είναι αλυσιδωτές στο γεγονός ότι ο κ. Κοτοπούλης σημειώνει πως «πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί και ενωμένοι, δεδομένου πως η αύξηση δεν αφορά μόνο το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά τα τσιγάρα, το τσίπουρο και μια σειρά άλλων προϊόντων». Επιπροσθέτως, ο κ. Κοτοπούλης σχολίασε ότι «η εξαγγελία για αύξηση του αγροτικού πετρελαίου ήταν για 01/01/2017, αλλά το υπουργείο επεξεργάζεται να κάνει την φοροεπιδρομή γρηγορότερα. Μάλιστα, αυτό γίνεται την στιγμή που το κράτος χρωστάει χρήματα τεσσάρων ετών από την επιστροφή του ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο. Δεν υφίσταται αγροτικό πετρέλαιο από την στιγμή που το κράτος χρωστάει τόσα χρήματα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ και τα υπόλοιπα εφόδια δεν είναι φθηνά. Δεν μπορούμε  λοιπόν να ανταποκριθούμε και γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί οι φορολογούμενοι πολίτες να οργανωθούμε, να παλέψουμε και να αντιδράσουμε».

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση»