Κρίση και capital controls κλείνουν τον «Ελευθερουδάκη»! Από τα 24 εκατ. ευρώ τζίρο το 2008 στις 500.000 το 2015 (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Για τους λόγους του οριστικού «λουκέτου» στο ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στις 30 Σεπτεμβρίου μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος Σοφία Ελευθερουδάκη.

«Αρκεί να σας πως ότι το 2008 κάναμε 24 εκατομμύρια ευρώ τζίρο και το 2015 κλείσαμε με μισό εκατομμύριο», λέει η κα Ελευθερουδάκη, μιλώντας στο Newsit.gr, τονίζοντας πως έπαιξαν αρνητικό ρολό και τα capital controls. «Έπαιξαν ρόλο τα capital controls. Παίρνω παραγγελίες από το Δημόσιο τις οποίες αρνούμαι. Είμαι θύμα των capital controls και της διεθνούς κρίσης σε μία πολύ δύσκολη στιγμή», αποκαλύπτει η ίδια.

Μάλιστα, όπως λέει στο newsit.gr: «Αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτό το κατάστημα. Για ένα διάστημα θα λειτουργούμε απο τον πρώτο όροφο. Θα ετοιμαστούμε και θα λειτουργήσουμε όταν το επιχειρηματικό κλίμα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Η κρίση μας ανάγκασε. Θα επικεντρωθούμε στην ιστοσελίδα μας. Θα κάνουμε το print on demand, αυτό που λέμε ψηφιακή εκτύπωση το οποίο αναπτύσσουμε και μας αρέσει. Έχουμε συνεργασία με το εξωτερικό».

Περιγράφοντας όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια λέει: «Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το μεγάλο μας κατάστημα στην Πανεπιστημίου καθώς είχαμε νοίκι 70.000 ευρώ το μήνα και δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε και ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να το κατεβάσουμε. Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Από τους 130 υπαλλήλους σήμερα έχουμε 10 και θα μείνουν οι 4. Αυτοί οι άνθρωποι μένουν και προσπαθώ και εγώ να επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα. Δεν θέλω να δουλεύω κάτω από αυτές τις συνθήκες και να βλέπω το όνομα μου να απαξιώνεται καθημερινά».

Και καταλήγει: «Όταν τα πράγματα θα αλλάξουν θα είμαστε έτοιμοι. Τώρα δεν έχουμε άλλα καταστήματα είναι το τελευταίο κατάστημα. Θα είναι online οι πωλήσεις και θα συνεχίσουμε τις εκδόσεις μας. Όλα αυτά θα τα ενδυναμώσουμε. Δεν σας κρύβω ότι μέσα στην στεναχώρια μου είμαι αισιόδοξη. Θα είμαστε έτοιμοι για όταν αλλάξουν τα πράγματα».

Σημειώνεται, πως τα βιβλιοπωλεία ‘Ελευθερουδάκης» υπάρχουν από το 1898. Ιδρυτής του ο Κώστας Ελευθερουδάκης και συνεχιστές ο γιός του Γιώργος, η σύζυγός του Βιργινία και οι κόρες του Σοφίκα και Μαρίνα.