Το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον… Δήμαρχο Πύργου!

Με μια δωρεά στην πόλη του Πύργου, ενός ομοιώματος, του γνωστού υποβρυχίου «Παπανικολής», του ενδοξότερου ελληνικού υποβρυχίου που έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με πρώτο Κυβερνήτη τον Ηλείο, Μίλτωνα Ιατρίδη, επισκέφθηκε τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, χθες το πρωί, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, με τον αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Γιακουβάκη.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του δημάρχου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, σύμφωνα με το patris.gr, παραβρέθηκαν επίσης, οι απόστρατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοίαρχος, Νικόλαος Βούλγαρης, που δημιούργησε και το ομοίωμα του υποβρυχίου Παπανικολής, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού, Ζώης Υφαντής και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ, Τάσος Αράπογλου.

f1_28«Με πολύ μεγάλη συγκίνηση παρέλαβα ομοίωμα του υποβρυχίου Παπανικολής, από δύο απόστρατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που την υπόθεση Πατρίδα την έχουν μέσα τους. Μιλάω για τον κ. Νικόλαο Βούλγαρη και τον κ. Χαράλαμπο Γιακουβάκη. Το υποβρύχιο πήρε την θέση του, στο γραφείο Δημάρχου και εδώ θα παραμείνει για πολλά χρόνια, για να θυμίζει ότι από αυτή την πόλη ξεκίνησε ένας ήρωας που είχε, μια μοναδικότητα. Ένας ξεχωριστός αξιωματικός, ένας υπέροχος Έλληνας, μια ολόκληρη ιστορία για το Ναυτικό, ο Μίλτωνας Ιατρίδης», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Χαράλαμπος Γιακουβάκης τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι: «Υπηρέτησα στο υποβρύχιο Παπανικολής, το 1974, επίσης έχω ταξιδέψει με το καινούργιο υποβρύχιο Παπανικολής το S120 το γερμανικό, συμμετείχα στην Kυπριακή τραγωδία το 1974 με το υποβρύχιο Γλαύκος και αυτό ήταν το έναυσμα για να έρθω σήμερα να τιμήσω αυτούς οι οποίοι πολέμησαν για εμάς και μείναμε ελεύθεροι. Την ιστορία του Ιατρίδη την έχουν ακούσει όλοι στο Ναυτικό, υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι γνωστά και στοιχεία τα οποία είναι άγνωστα».

Τέλος σε δηλώσεις του ο δημιουργός του ομοιώματος του υποβρυχίου Παπανικολής, υποπλοίαρχος, Νικόλαος Βούλγαρης, επεσήμανε ότι: «Είμαι απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και είμαι εκείνος που κατασκεύασε αυτό το υποβρύχιο με μεγάλη τιμή και συγκίνηση μπορώ να πω, γιατί είναι το μοναδικό ομοίωμα υποβρυχίου που υπάρχει που αποτυπώνει το υποβρύχιο Παπανικολής της εποχής εκείνης. Με μεγάλη τιμή το προσφέρουμε στον κ. Δήμαρχο και στην πόλη σας από την οποία ήταν ο Ιατρίδης και πιστεύω ότι κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο».