Με την πλάτη στο τοίχο οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πρόσθετοι έμμεσοι και τσουχτεροί φόροι, έρχονται να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων φορολογούμενων

Σε απόγνωση χιλιάδες Αγρινιώτες

 

Στενάζει η ελληνική κοινωνία από τους υψηλούς άμεσους, αλλά και έμμεσους φόρους, οι οποίοι καθημερινά αναγκάζουν τον κάθε φορολογούμενο πολίτη, να βάζει συνεχώς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, η οποία αδειάζει μέρα με τη μέρα. Οι «νέοι τρόποι» εξοικονόμησης χρημάτων που φέρνουν σε δυσχερή θέση τους φορολογούμενους οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να πληρώνουμε το σπίτι μας διπλή και τριπλή φορά, σχετίζονται με τις ιδιοκτησίες τους και την παροχή στέγης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Συγκεκριμένα, τρία νέα έγγραφα προστέθηκαν στην ήδη μεγάλη λίστα με τα πιστοποιητικά που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για έγγραφα που θα χρειαστούν όσοι θέλουν, είτε να νοικιάσουν, είτε να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο. Με βάση τους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς τα νέα έγγραφα ανεβάζουν το κόστος για κάθε ένα από τα κτίρια που έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης, ούτε λίγο ούτε πολύ στα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες πρόκειται για τα πιστοποιητικά:
Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ).
Αυτά τα πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:
Ενεργειακό πιστοποιητικό
Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, το οποία μαζί με τον ΕΝΦΙΑ δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος που πρέπει να υπερβούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, στην περίπτωση της ταυτότητας κτιρίου, της οποίας το κόστος υπολογίζεται μίνιμουμ στα 300 με 400 ευρώ και θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να υπολογίζουν, ότι θα πρέπει να ανανεώνεται ανά επτά έτη, γεγονός που ανεβάζει το κόστος, καθώς η κάθε ανανέωση απαιτείται να γίνεται από μηχανικό ο οποίος θα αμείβεται τουλάχιστον με 300 ευρώ.

Οι Αγρινιώτες στο άκουσμα της είδησης αντέδρασαν έντονα.

Ο Χρήστος Σχισμένος επισήμανε πως «νομίζω ότι γίνεται υπερφορολόγηση των σπιτιών και πως οι φόροι που πληρώνουμε είναι αρκετοί, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Έπρεπε να γίνει, αλλά με πιο δίκαιο τρόπο και σταδιακά. Λόγω της εμπειρία μου στο εξωτερικό, γνωρίζω πως ο φόρος αυτός υπάρχει για κάθε τι προσμετράτε στην ακίνητη ιδιοκτησία, αλλά μπήκε απότομα στη ζωή μας, ενώ δεν υπάρχει και ανταποδοτικότητα».

Ο Χρήστος Σχισμένος

                                                                 Ο Χρήστος Σχισμένος

Ο Νίκος Νικολόπουλος σχολίασε ότι «είναι μεγάλο λάθος να πληρώνουμε τα σπίτια μας δύο και τρείς φορές. Πήραμε δάνεια και τώρα μας φορολογούν με την ίδια τιμή και όχι σύμφωνα με την ονομαστική τους αξία. Είναι μέγα λάθος αυτό και όχι μόνο, ακόμη και οι περικοπές στις συντάξεις είναι λάθος. Είναι δυνατόν να πληρώνουμε 100 ευρώ το στρέμμα, είτε είναι καλλιεργήσιμο είτε αναξιοποίητο;»

Ο Νίκος Νικολόπουλος

                                                                Ο Νίκος Νικολόπουλος

Ο Χρήστος Κανιώτης σημείωσε πως «η φορολόγηση αυτή είναι καταστροφική. Δεν είναι λογικό να πληρώνουμε τα σπίτια μας δύο και τρείς φορές. Δεν θα αντέξει άλλο ο κόσμος. Όχι ότι δεν θέλει να πληρώσει, αλλά δεν έχει. Αποτέλεσμα όμως είναι να μην πληρώνουν οι περισσότεροι. Δεν γίνεται να είναι νηστικός αυτός και η οικογένειά του και να δίνει όλο τον «κόπο» του στους φόρους. Θα γίνουμε όλοι πρόσφυγες όπως μας κάνουν και θα ζούμε σε καλύβες για να μην πληρώνουμε».

Ο Χρήστος Κανιώτης

                                                                     Ο Χρήστος Κανιώτης

Κώστας Χονδρός για εφημερίδα «Συνείδηση»