Έναρξη με 140 κενά στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Αγιασμός με ελλείψεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες

Ούτε τα μισά δεν καλύφθηκαν – «Αιμορραγεί» η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως ο κλάδος των Φιλολόγων

 

To πρώτο κουδούνι «χτύπησε» χθες για χιλιάδες μαθητές που επέστρεψαν στα θρανία τους για τη νέα σχολική χρονιά. Για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί μεγάλο στοίχημα η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι ξενύχτησαν… την προηγούμενη εβδομάδα για να δώσουν στη δημοσιότητα τους πίνακες με αναπληρωτές και αποσπασμένους. Ο Υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης μετά το πάθημα… του Αριστείδη Μπαλτά και του Τάσου Κουράκη, οι οποίοι άφησαν τεράστια κενά εκπαιδευτικών και κλειστά σχολεία, εξάντλησε τα περισσότερα κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσα στο καλοκαίρι, για προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών, χωρίς δυστυχώς αυτό να φανεί ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγρινίου και κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία στο σύνολό της από την πρώτη μέρα, μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ, 120 κενά! Ωστόσο, τα πράγματα στο Αγρίνιο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι καλύτερα ως προς τα κενά, αφού το 95% των εκπαιδευτικών είναι έτοιμο να διδάξει, με αποτέλεσμα τα κενά να προσδιορίζονται περίπου στα 20. Οι διαμαρτυρίες όμως είναι εντονότερες, με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι να εκφράζουν από τώρα την θέλησή τους για συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στο Αγρίνιο τα βιβλία δόθηκαν κανονικά, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισκέφθηκε και παρέστη στον αγιασμό του 5ου Δημοτικού, του 1ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου. Σε όλα τα σχολεία που παρέστη ο κ. Παπαναστασίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους Διευθυντές για τις παρεμβάσεις του Δήμου στα σχολεία, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Τάκης Κοκκινοβασίλης.

Το μήνυμα του Δημάρχου μέσα από τη «Σ» είχε ως εξής: «Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Μια χρονιά η οποία θα είναι δύσκολη για την πατρίδα μας. Πρέπει να προσπαθούμε και κυρίως να προσπαθούμε όλοι μαζί για να γινόμαστε καλύτεροι. Όπως τα παιδιά κάθε μέρα προσπαθούν να γίνονται καλύτερα, έτσι όλοι μας πρέπει ότι κάνουμε να το κάνουμε καλύτερα. Ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στα σχολεία. Έχουμε ξεκινήσει εργασίες εδώ και καιρό για να συντηρήσουμε τα σχολικά κτίρια, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους των καθηγητών και των γονέων για να κάνουμε διαρκώς βελτιώσεις όπου χρειάζονται για να είναι το περιβάλλον των παιδιών μας καλύτερο. Στα Παπαστράτεια σχολεία για παράδειγμα, έγιναν παρεμβάσεις σε όλο το πίσω μέρος, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από όλους μας, γιατί πραγματικά εδώ που έφτασε η πατρίδα πρέπει να αναλογιστούμε τι συμβαίνει και να προσπαθούμε όλοι και από μόνοι μας για το κοινό καλό».

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Αγρίνιο 

Γιώργος Καραμητσόπουλος Πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος, Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Αγρινίου, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει στη «Σ» ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καραμητσόπουλος, τα κενά ανέρχονται στα 50 για τα μαθήματα γενικής παιδείας και 70 για την ειδική αγωγή. Ο κλάδος με τα περισσότερα κενά είναι αυτός των φιλολόγων που καταγράφονται 25. Χθες, τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το ΠΥΣΔΕ, αλλά ο αριθμός τους στην περιοχή δεν πλησιάζει ούτε κατά το ήμισυ τον αριθμό των εκπαιδευτικών – αναπληρωτών που ζητήθηκε από το Υπουργείο. Σχετικά με το ζήτημα της απεργίας στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ επισήμανε πως «η ΟΛΜΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αλλά αυτό θα διοργανωθεί από την Διδασκαλική Ομοσπονδία στην Αθήνα. Ωστόσο, η τρίωρη στάση εργασίας ισχύει για όλη την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν θα γίνει κάποιο συλλαλητήριο στην περιοχή».

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σπύρος Αδάμης Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αγρινίου Θέρμου
Ο Σπύρος Αδάμης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου Θέρμου

Μετά από πιέσεις προς το Υπουργείο, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και κλείσιμο σχολείων, ακόμη και στην περιοχή μας, υπάρχει κάλυψη φέτος στα σχολεία, ως προς το θέμα των δασκάλων και νηπιαγωγών, σε ποσοστό 95% (περίπου 20 κενά). Για πρώτη φορά από την πρεμιέρα, παρουσιάστηκαν στα σχολεία και δάσκαλοι για τις ειδικότητες. Στην περιοχή εμβέλειας του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου, έκλεισαν 8 σχολεία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο Αδάμη, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό. Συγκεκριμένα, έκλεισαν τα Δημοτικά στη Ραΐνα, τη Σαργιάδα, το Άνω Κεράσοβο, το Κάτω Κεράσοβο, την Άνω Μακρινού, την Κάτω Μακρινού, το Πεντάκορφο και την Αγία Παρασκευή. Όπως επισήμανε στη «Σ» ο κ. Αδάμης, αναμένεται μόνο να παρουσιαστούν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί της «παράλληλης στήριξης», που αφορά παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. «Ξεκινάμε με ευοίωνες εντυπώσεις που επιτεύχθηκαν μέσα από πιέσεις και κλείσιμο σχολείων. Η ένστασή μας είναι πως έγινε μια προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης για να επιτευχθεί η μείωση προσλήψεων των αναπληρωτών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει προκηρύξει για το λόγο αυτό και πολλούς ακόμη απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου. Εμείς, θα απευθύνουμε κάλεσμα προς τους συναδέλφους μας για να λάβουν μέρος» τόνισε ο κ. Αδάμης.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου Αποστόλης Γούναρης σημείωσε στη «Σ»: «εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία δεν άλλαξαν και πολύ από την περσινή χρονιά. Για μας το κυρίαρχο ζήτημα είναι η κάλυψη των κενών ωρών διδασκαλίας. Θα πρέπει η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να φροντίσουν να τα καλύψουν πριν φτάσουμε στον Νοέμβριο και συζητάμε το ίδιο ζήτημα όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά. Σημαντικό είναι για μας, τα κενά να καλυφθούν με τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και όχι με περικοπές ωρών όπως δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας. Αν ήταν τα παιδιά μας να μάθουν και να ασχοληθούν με κάτι άλλο που να τους αφορά και να σχετίζεται με την παιδεία και την καλλιέργειά τους, ίσως δεν θα είχαμε αντίρρηση, αλλά με τον τρόπο που λέγεται είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση»