Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδας για Σώρρα: «Δεν μπορούν να λερώσουν τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος

Από Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου αναπαράγονται από πλήθος μέσων ενημέρωσης προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις, κοινό υβρεολόγιο, προσώπου που αυτοχαρακτηρίζεται «εθνικός σωτήρας που θίγει την τιμή και την υπόληψη των αθλητών και αθλητριών που παίρνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες, και κατ’ επέκταση την τιμή και την υπόληψη όλων των ατόμων με αναπηρία. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, όπως αναφέρει το dete.gr, δεν θα αναφερθεί στους χαρακτηρισμούς, που έρχονται από τη φαρέτρα των οπαδών του ναζισμού, ούτε στο όνομά του. Κυκλοφορούν και αναπαράγονται σε όλο το διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν να λερώσουν τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος. Οι ναζιστικές ιδέες περί «αρτιμέλειας», «Αρίας φυλής» κλπ. ηττήθηκαν εδώ και δεκαετίες και οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς τους θα βρίσκει άμεση αντίσταση.
Οι Παραολυμπιακοί αγώνες αποτελούν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για αθλητές με αναπηρία υψηλών επιδόσεων και τη δεύτερη σε μέγεθος διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Παραολυμπιακή Ομάδα συγκεντρώνει, συνήθως, περισσότερα μετάλλια από όσα η “κανονική” Ολυμπιακή ομάδα.
Ο αθλητισμός ιστορικά αλλά ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις δυσκολίες του και να καταξιώνεται μέσα από την ίδια τη συμμετοχή του
Tο πνεύμα του «Εύ αγωνίζεσθαι» είναι ένα μήνυμα, το οποίο εδώ και 3000 και πλέον, χρόνια αποτελεί τον απαράβατο κανόνα διεξαγωγής όλων των αθλημάτων. Μία προσταγή για τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητής οφείλει να αγωνισθεί, τιθασεύοντας την άμετρη φιλοδοξία του και απομακρύνοντας κάθε σκέψη παραβίασης των κανόνων του τίμιου συναγωνισμού. Η λεβεντιά και το ήθος των αθλητών επί χιλιάδες έτη δεν επέτρεπαν την σκέψη δόλιων μεθοδεύσεων.
Είναι δεδομένο πως ο Αθλητισμός, ο οποίος αποτελεί έκφραση πολιτισμού αλλά και δείκτη της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας, συμβάλλει στην ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, την άρση των προκαταλήψεων απέναντι στη διαφορετικότητα, αποκλείοντας έτσι τη δημιουργία γκέτο, δηλαδή συγχρόνων Καιάδων όπως είναι ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η διοργάνωση Αθλητικών εκδηλώσεων βοηθά στην ωρίμανση και ενδυνάμωση στάσεων αποδοχής των ατόμων με αναπηρία με ισότιμα κριτήρια και τη δημιουργία θεσμών που να προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών με ίσους όρους σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής δράσης, δηλαδή ενισχύοντας ουσιαστικά την ίδια τη δημοκρατία.