Στο περίμενε… οι 1.500 πληγέντες σε Μεσολόγγι και Ναυπακτία

Ακόμη περιμένουν… τις αποζημιώσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τη Θεομηνία του περασμένου Οκτώβρη που έπληξε την περιοχή   Δύο μήνες περίπου μετά και ακόμη περιμένουν…

213050-screen_shot_2016-10-22_at_12.24.57_m.m.

Ακόμη περιμένουν… τις αποζημιώσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τη Θεομηνία του περασμένου Οκτώβρη που έπληξε την περιοχή

 

Δύο μήνες περίπου μετά και ακόμη περιμένουν οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν Ναυπακτίας και Μεσολόγγι. Παράπονα και ανησυχία κυριαρχούν, κυρίως στους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και στους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς από την Θεομηνία του περασμένου Οκτώβρη. Η ανησυχία προκλήθηκε από την καθυστέρηση που καταγράφεται, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση, αφού οι διαδικασίες κινήθηκαν τάχιστα και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι Δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ την περίοδο εκείνη μετά την κινητοποίηση πλήθους κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων είχαν εξαγγελθεί διευκολύνσεις στους πληγέντες.

Έως τις 3 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε στη «Σ» ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος: «υποβλήθηκαν συνολικά για οικοσκευή και οικιακό εξοπλισμό 237 αιτήσεις και 35 για εμπορικές επιχειρήσεις. Επίσης, υποβλήθηκαν 64 αιτήσεις για καταστροφές σε φυτικό, 29 σε πάγιο και 6 σε ζωικό κεφάλαιο σε ότι αφορά την περιοχή Μεσολογγίου – Ευηνοχωρίου και Αγίου Γεωργίου, ενώ στην περιοχή  της χωρικής ενότητας Οινιάδων, έως την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, είχαν υποβληθεί στα τοπικά γραφεία 270 αιτήσεις για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο».

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καραπάνο από την πλευρά του Δήμου: «έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο υπουργείο και αναμένεται η ολοκλήρωση της οριοθέτησης, διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για τις πληγέντες περιοχές και για την οποία δεν είναι αρμόδιοι οι Δήμοι ή κάποια τοπική υπηρεσία».

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως: «είναι νωρίς ακόμη για να πάρουν στα χέρια τους τα χρήματα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή και μάλιστα για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Πάτρα, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα για να βρεθούν άμεσοι τρόποι να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη σε οικίες, καταστήματα και άλλες υποδομές όπως σε γεφύρια και το οδικό δίκτυο».

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου και αρμόδιος για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας Αλέξανδρος Κοντοσπύρος σημειώνει: «η διαδικασία των εκτιμήσεων για την καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο βρίσκεταισε εξέλιξη. Το ποσοστό των πληγέντων που έχει ελεγχθεί ξεπερνά κατά πολύ το 50%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου η διαδικασία. Έπειτα θα ακολουθήσει η διαδικασία σύνταξης των πορισμάτων και από τον Φεβρουάριο και μετά θα ξεκινήσουν να εισπράττουν τα χρήματα οι πληγέντες, οι οποίοι και στους δύο Δήμους είναι περίπου 1.500 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, αν και ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς μας εντοπίζεται στο Δήμο Μεσολογγίου. Στο Δήμο Ναυπακτίας η ζημιά σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές του Γαλατά και της Χάλκειας».

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου Αλέξανδρος Κοντοσπύρος

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"