Η Π.Α.Ε. Παναιτωλικός για την αδειότηση του γηπέδου

Μετά από συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η ιστορική (από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 1926) έδρα της ομάδας μας,…

718a6700-750x350

Μετά από συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η ιστορική (από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 1926) έδρα της ομάδας μας, το γήπεδο Παναιτωλικού απέκτησε πλήρη οικοδομική άδεια και νομιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις του.

Τις οχτώ πρώτες δεκαετίες οι εργασίες και οι προσθήκες, έγιναν σταδιακά. Με την ανάληψη της διοίκησης από τον πρόεδρο Φώτη Κωστούλα το καλοκαίρι του 2005, συμφωνήθηκε με τον Ερασιτέχνη η παραχώρηση της χρήσης του (σχεδόν εγκαταλειμμένου) γηπέδου στην ΠΑΕ Παναιτωλικός και άρχισε σειρά εκτεταμένων παρεμβάσεων για να αποκτήσει ο Παναιτωλικός ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές γήπεδο.

Τότε διαπιστώθηκε ότι το όλο συγκρότημα ήταν πολεοδομικά αυθαίρετο! Άμεσα άρχισε  η διαδικασία νομιμοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και αδειοδότησης όσων νέων κατασκευών προγραμματίζονταν. Παρά τα εμπόδια που πολλοί έβαλαν για την καθυστέρηση ή ακόμα και τη ματαίωση των έργων και τα γραφειοκρατικά γρανάζια που έπρεπε να ξεπεραστούν, συντάχτηκαν από την Τεχνική εταιρία Kapsalis που ανέλαβε το έργο, όλες οι προβλεπόμενες μελέτες, κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και εγκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η οικονομική άδεια για την πλήρη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων. Το γήπεδο Παναιτωλικού είναι το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα που εντάχθηκε στον Νόμο 4258/2014, «Εκσυγχρονισμός Υφιστάμενων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου». Παράλληλα εκδόθηκε και η άδεια προσθήκης στεγάστρου στο νότιο τμήμα (πέταλο) και άμεσα θα αρχίσουν τα έργα.

Χωρίς καμία επιχορήγηση (κρατικών ή άλλων πόρων) και οικονομική ενίσχυση, ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος των σημαντικών παρεμβάσεων στο γήπεδό μας. Ο Παναιτωλικός έχει στη διάθεσή του εγκαταστάσεις που πληρούν προδιαγραφές UEFA και τις απολαμβάνει η ομάδα και οι φίλαθλοι.

 

Υ.Γ. :

Για όλα τα παραπάνω απαιτούνταν:

  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης
  • Συντονισμένη και πολύ δουλειά
  • Καλή διάθεση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους

 

Την χρηματοδότηση ανέλαβε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο πρόεδρος Φώτης Κωστούλας. Χωρίς καμία επιχορήγηση, δίχως οικονομική ενίσχυση κανενός φορέα. Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Δούλεψαν σκληρά και επίμονα οι άνθρωποι της ΠΑΕ Παναιτωλικός και οι συνεργάτες της, για τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και την υλοποίηση, αυτού του μεγάλου έργου.

Πολλοί έδειξαν καλή διάθεση στην προσπάθεια να αποκτήσει ο Παναιτωλικός το γήπεδο που του αξίζει. Όμως, αρκετοί έβαλαν ανυπέρβλητα εμπόδια, τεράστια πρόστιμα (ξεπέρασαν το 1 εκ. ευρώ), δημιουργώντας αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με καταγγελίες βασισμένες στους τύπους κι όχι στην ουσία. Δεν ζητήσαμε να γίνουν παρανομίες, αλλά να «τρέξουν» τα έργα για την εξυπηρέτηση της ομάδας και του φίλαθλου κοινού, παράλληλα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η έκδοση άδειας του γηπέδου μετά από 90 χρόνια χρήσης του, δικαιώνει πανηγυρικά την προσπάθεια και εκθέτει όσους με διάφορα τερτίπια λένε όχι στην εξέλιξη, την ανάπτυξη, την πρόοδο.

 

Και κάτι ακόμα…

Το γήπεδο Παναιτωλικού είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αδειοδότηση του οποίου διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, από ένα και μοναδικό χρηματοδότη, τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Φώτη Κωστούλα. Χωρίς από την τεράστια αυτή επένδυση να προσδοκά το παραμικρό ανταποδοτικό όφελος, μιας και το σύνολο των εγκαταστάσεων με τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης χρήσης, επιστρέφει στον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό, στην πόλη μας και τους Αγρινιώτες. Όχι αυθαίρετο και εγκαταλειμμένο, όπως 11 χρόνια πριν, αλλά ένα γήπεδο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι όλοι μας!