Η Αντιπολίτευση του Δήμου Θέρμου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 31η Οκτωβρίου

Την 31-η Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέτασε διάφορα θέματα   Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν. Θέμα 1⁰:…

pegasus_large_t_243961_54267498

Την 31-η Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέτασε διάφορα θέματα

 

Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν.

Θέμα 1⁰: Ζωντανή μετάδοση (Live Streaming) των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα αυτό έθεσε για δεύτερη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η τωρινή πρόταση υπογράφτηκε και από δύο Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.

Είναι σ΄ όλους γνωστό, πως η τεχνολογία σήμερα, με κόστη εφικτά ή και μηδενικά υπό προϋποθέσεις, παρέχει δυνατότητες που αν σωστά αξιοποιηθούν, αποβαίνουν προς όφελος της κοινωνίας μας, που είναι το μέγα ζητούμενο του σήμερα. Πρέπει όμως οι ιθύνοντες να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες  που παρέχονται και να αντιλαμβάνονται τα εκ τούτων οφέλη. Πολλοί είναι αυτοί που σήμερα κάνουν ζωντανές μεταδόσεις κοινωνικών εκδηλώσεων (γιορτές, γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες, κ.α.) μέσω facebook ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ κι ο αριθμός τους αυξάνει κατακόρυφα μέρα με τη μέρα.

Οι Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, παρέχουν τη δυνατότητα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταδίδονται ζωντανά, μέσω του διαδικτύου σ΄ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπο σύγχρονο και καινοτόμο, για να είναι ο πολίτης έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένος. Έγκαιρα γιατί βλέπει κι ακούει τον ομιλητή την ώρα που ομιλεί, και έγκυρα γιατί βλέπει κι ακούει τα λεχθέντα απ΄ τον ομιλητή επακριβώς όπως αυτά ειπώθηκαν, χωρίς τα γνωστά φτιασιδώματα των ανακοινώσεων. Βλέπει επίσης και παρακολουθεί ο πολίτης, την όλη παρουσία του ομιλητή στο κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία  που δείχνει τη σοβαρότητά του, τις γνώσεις του επί του θέματος, τις απόψεις του, αλλά και την ικανότητά του στην άσκηση των καθηκόντων του, στη θέση στην οποία η ψήφος των πολιτών τον τοποθέτησε. Αλλά και η έκφραση του ομιλητή, η χρήση και η έμφαση των λέξεων και των εννοιών που χρησιμοποιεί, η ακρίβεια των νοημάτων του, η χροιά του λόγου του, είναι γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον ομιλητή κι  αυτά τα γνωρίσματα ο γραπτός λόγος δεν μπορεί να εκφράσει ή να αποτυπώσει, μόνο η εικόνα τα αποτυπώνει και τα εκπέμπει προς τους πολίτες, που μπορούν έτσι να αποκομίσουν ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

Με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, καταδεικνύονται τα πάντα. Παραλείψεις, λάθη, αδυναμίες και ανεπάρκειες, δεν θα μπορούν  πλέον να αποκρυβούν. Θα σταματήσει επίσης και η ασύστολη παραπληροφόρηση και η μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, κ.α.) επιλεκτική παρουσίαση θεμάτων και φωτογραφιών που στοχεύουν όχι στην ενημέρωση, αλλά στη συντήρηση ενός ψεύτικου profile.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, ενέπλεξε σκόπιμα άσχετα μεταξύ τους θέματα στοχεύοντας στην ψυχοσύνθεση Δημοτικών Συμβούλων, πιστεύοντας ότι έτσι θα προκαλέσει πόλωση και δεν θα παρθεί θετική απόφαση. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όμως, αποφάσισαν το αναγκαίο για τους δημότες, αλλά και για το επίπεδο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που προφανώς επιθυμούν αναβαθμισμένο, ενώ ο ίδιος το τορπιλίζει συνεχώς.

Την Πρότασή μας καταψήφισαν τρείς μόνο Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

 

Περιμένουμε την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Δήμαρχο που είναι ο υπεύθυνος εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ.1 εδάφιο β, Νόμος 3852/2010.

 

Θέμα 2⁰: Ενημέρωση και προγραμματισμός δράσης Δήμου Θέρμου για διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων του Ευήνου.

Οι Δήμοι τους οποίους διασχίζει ο Εύηνος ποταμός, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Θέρμου, έχουν κάθε δικαίωμα και επιβάλλεται να ζητήσουν αντισταθμιστικά οφέλη, αφού η εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών του πηγών, πρέπει να αντισταθμίζεται με κάτι άλλο. Τα αντισταθμιστικά οφέλη είχαν ζητηθεί κι απ΄ την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, το μέγα δε ζητούμενο εδώ, είναι η μέγιστη δυνατή εκμαίευση αντισταθμιστικών οφελών σε ετήσια καταβολή.

Εμείς είμαστε σύμφωνοι με τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών, αλλά η όποια διεκδίκησή μας να είναι τεκμηριωμένη με τεχνοκρατικά επιχειρήματα.

Θέμα 3⁰: Συμμετοχή του Δήμου Θέρμου στην υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014-20120, άξονας Προτεραιότητας 2, Ειδικός στόχος 2.3 με τίτλο: Καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η εισήγηση στο θέμα αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νο Μαραγιάννη.

Η δική μας θέση, επί του θέματος, που ειπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πως πρέπει να επιδιώκουμε τη συμμετοχή του  Δήμου σε προγράμματα, είτε αυτά είναι Ευρωπαϊκά είτε Εθνικά, αλλά να συμμετέχουμε σε προγράμματα που τα έχουμε ανάγκη, κι απ΄ τα οποία να προκύπτουν οφέλη. Πιστεύουμε όμως, πως για το κάθε πρόγραμμα, πολύ περισσότερο αν αυτό είναι Ευρωπαϊκό, πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και εισηγητής που να γνωρίζει το θέμα επακριβώς. Ο κ. Δήμαρχος επίσης να είναι γνώστης της ουσίας του προτεινομένου έργου. Έτσι θα γίνονται εφικτές οι  δέουσες αναλύσεις κι αναφορές, οι απαντήσεις σε απορίες, που θα καθιστούν το πρόγραμμα κατανοητό, για να είναι έτσι σε θέση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αποφασίζουν συνειδητά.

Κατά τη συζήτηση όμως, απεδείχθη περίτρανα πως κανένας δεν γνώριζε το θέμα. Δεν δίνονταν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντήσεις της μορφής: μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί η πρόταση, ποιός ο προϋπολογισμός, τι άλλες δυνατότητες παρέχει το πρόγραμμα, σε ποιο σημείο προσδιοριζόταν ο χώρος μετασχηματισμού των προϊόντων, αν εξετάστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κ.α. Η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε κι έγινε αποδεκτή η αναβολή της συζήτησης για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»