Προ των πυλών οι πλειστηριασμοί ακινήτων και στην Ηλεία

Προ των πυλών οι πλειστηριασμοί ακινήτων και στην Ηλεία! Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, για σήμερα το απόγευμα (από τις 4 ως τις 7 μ.μ.) είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός ακινήτου στο Ειρηνοδικείο Γαστούνης για χρέος 71.587 ευρώ και ο επισπεύδων είναι γνωστός τραπεζικός οργανισμός. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, ο πλειστηριασμός αφορά οικόπεδο εμβαδού 52,26τ.μ, στην Τ.Κ. Σαβαλίων του Δήμου Ήλιδας, όπου υπάρχει ισόγειο κατάστημα 41,76τ.μ. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 11.323 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες, το ακίνητο που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς σε εκείνον υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν το ζητήσει. Αν δεν υποβληθεί αίτηση γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός σε 14 μέρες (28/12) με μειωμένη την τιμή της πρώτης προσφοράς, δηλαδή 5.661 ευρώ.

Με βάση την ηλεκτρονική δημοσίευση πλειστηριασμών, είναι προγραμματισμένοι κι άλλοι πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ηλεία μέσα στο 2017. Στο Ειρηνοδικείο της Αμαλιάδας έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου του 2017 πλειστηριασμός ακινήτου  που περιλαμβάνει αυτοτελή, οριζόντια ιδιοκτησία με διαμέρισμα του πρώτου πάνω από το ισόγειο ορόφου μιας διωρόφου οικοδομής κτισμένης σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 382,95 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Αμαλιάδας. Το ακίνητο πλειστηριάζεται για 81.000 ευρώ, ποσό που έχει οριστεί και ως τιμή πρώτης προσφοράς.

Στο Ειρηνοδικείο Πύργου είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός για τις 3 Μαΐου του 2017 για ακίνητο στην Κρέστενα, το οποίο περιλαμβάνει: οικόπεδο 69,2 τ.μ άρτιο και οικοδομήσιμο. και κατά τον τίτλο κτήσεως 84 τ.μ., που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης στην Κρέστενα και εντός του οποίου έχει ανεγερθεί ανώγεια οικία, επιφανείας κάθε ορόφου 69,2 τ.μ. και το ισόγειο της οποίας είναι κατάστημα. Το συγκεκριμένο ακίνητο πλειστηριάζεται για χρέος 105.000 ευρώ, το οποίο είναι και η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού.

Πλειστηριασμός που αφορά την Ηλεία έχει οριστεί και στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας για τις 31 Μαΐου του 2017 και αφορά αγροτεμάχιο στο Γιαννιτσοχώρι, έκτασης 10.586 τ.μ. για 53.000 ευρώ, όπου υπάρχει κτίσμα από λαμαρίνα και σιδηροπασσάλους για στέγαση ζώων εμβαδού 60 τ.μ. περίπου, καθώς και 14 ελαιόδεντρα περίπου,  καθώς  και ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή, 2.212 τ.μ., όπου έχει χτιστεί –πριν από το 1955- ισόγειο κτίσμα με μεταγενέστερη προσθήκη ορόφου, που χρησιμοποιείται ως κατοικία 51,2 τ.μ. Για το πρώτο ακίνητο, η τιμή εκκίνησης είναι 53.000 ευρώ και για το δεύτερο 101.000 ευρώ.

Απέχουν υπό όρους οι συμβολαιογράφοι

Μπροστά στο «κύμα» κοινωνικών αντιδράσεων που καταγράφεται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο υπό το οποίο επιτρέπουν να γίνει.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς»  η πρόεδρος του  Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του  Διοικητικού Εφετείου Πατρών, Ιωάννα Μπονέλη-Συμεωνίδη, η αποχή συνεχίζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν διενεργείται πλειστηριασμός κατοικίας που επισπεύδεται από τράπεζες ή το ελληνικό δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία ή ΟΤΑ. Οι υπόλοιποι  πλειστηριασμοί, όπως μεταξύ ιδιωτών ή  με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές, ευπαθών προϊόντων, εφόσον ζητήσουν άδεια οι συμβολαιογράφοι, τους χορηγείται», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» η κα Μπονέλη, προσθέτοντας ότι για να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση ή να θεσπιστεί Προεδρικό Διάταγμα και ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν οριστεί με τις παλαιές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα ολοκληρωθούν με αυτές τις διατάξεις.

Προβληματισμός από τους δικηγόρους της Ηλείας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Κυπρούλης δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και όχι ενώπιον συμβολαιογράφου από το 2017 και τόνισε ότι θα εφαρμοστεί το ρητό «όποιος χρωστάει δεν την γλιτώνει» με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τα δικαιώματα που πιθανόν προσβάλλονται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάνοντας λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

«Το να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στον καθέναν και να ξέρει ανά πάσα στιγμή ποιος είναι ο οφειλέτης και ο δανειστής και για ποιο ακίνητο πρόκειται, είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», δήλωσε ο κ.Κυπρούλης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ.Δημητρουλόπουλος επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» την αναγκαιότητα διαχωρισμού των περιπτώσεων πλειστηριασμών, ανάλογα με τις αξιώσεις του δανειστή και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

«Η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με στάθμιση των συμφερόντων αλλά και των δυνατοτήτων τόσο του δανειστή όσο και του οφειλέτη. Βεβαίως είναι εύλογη η αξίωση του δανειστή να εισπράξει την απαίτησή του και ιδίως αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε περιπτώσεις των απαιτήσεων εργαζομένων, απαιτήσεων που προέρχονται από μη καταβολή διατροφής ή από άλλες τέτοιες αιτίες, όπου θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ταχεία ολοκλήρωσή τους», υπογραμμίζει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Δημητρουλόπουλος και προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, ιδίως αυτών που έχουν με λελογισμένο τρόπο λάβει δάνεια από τράπεζες και η αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση ή και στην παντελή απώλεια των εισοδημάτων τους για λόγους που σχετίζονται με τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και όχι με δική τους υπαιτιότητα».

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το αν θίγονται προσωπικά δεδομένα, ο κ.Δημητρουλόπουλος δήλωσε: «Όσον αφορά τις διατυπώσεις δημοσιότητας σχετικά με τους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή ώστε από τη μία να εξασφαλίζεται η αποτροπή προσυνεννοημένων καταστάσεων και από την άλλη να αποφεύγεται η αναιτιολόγητη διαπόμπευση των οφειλετών».