«Πάγο» σε πετρέλαιο και καυσόξυλα βάζουν φέτος οι Αγρινιώτες

Κατά 45% καταγράφει μείωση φέτος η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης – Μείωση 40% και στην ζήτηση καυσόξυλων, «αγκάθι» η λαθροϋλοτομία

Τα πέλλετ κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην τοπική αγορά

 

Ζοφερό είναι το κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής στην αγορά για την ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων, καθώς και καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα δεν αναμένεται, σύμφωνα με από τους επαγγελματίες του κλάδου, να υπάρξει ιδιαίτερη μεταβολή! Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται τραγικά περιστατικά ανά την Ελλάδα, λόγω ψύχους και της χρήσης αυτοσχέδιων τρόπων θέρμανσης, φέτος η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 91 λεπτά, κάτι που σημαίνει πως αυξήθηκε κατά 10% περίπου σε σχέση με πέρσι. Η διάθεση του πετρελαίου ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά η ζήτηση καθυστέρησε αρκετές μέρες.

Σχετικά με τα καυσόξυλα η τιμή του κυβικού στο Αγρίνιο ξεκινάει από 55 ευρώ και είναι η χαμηλότερη στην επικράτεια, ενώ φτάνει μέχρι και τα 80 ευρώ. Η ελιά κοστίζει 75 ευρώ, η ρίζα 55 και η πορτοκαλιά 50 ευρώ. Η οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει ωθεί την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών να ψωνίζει φέτος μέχρι στιγμής όση ποσότητα ξύλων χρειάζεται, ώστε να «βγάλει» μόνο μια εβδομάδα. Δηλαδή δεν διαθέτει πάνω από 20 ευρώ.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι ξυλείας είναι η λαθροϋλοτομία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας ανέφερε έμπορος, ο οποίος επισήμανε πως: «αν υποθέσουμε πως στο Αγρίνιο μπορεί να διακινούνται 100 τόνοι ξύλων, στους 100 αυτούς τόνους από το νόμιμο εμπόριο προέρχονται το πολύ 5 με 6. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα προέρχεται από παραεμπόριο, του οποίου η «πηγή» είναι η  λαθροϋλοτομία. Μας αφανίζουν σαν κλάδο και αφανίζουν και τα δάση μας. Τα βράδια μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες ξύλων μέσα σε αγροτικά, τζιπ, ακόμη και Ι.Χ. Ο καθένας μετατρέπεται σε μικρό έμπορο, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Επιπρόσθετα, αν οι έμποροι αντιδράσουμε λίγο, τότε έρχονται και ελέγχουν εμάς αντί να περιορίσουν με την λαθροϋλοτομία και το παραεμπόριο».

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρήση πιστωτικής κάρτας έχει μπει ενεργά στην ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Στην αγορά του πετρελαίου η χρήση πιστωτικής είναι σύνηθες φαινόμενο, με ποσοστό της τάξεως του 50% και του 60% να προέρχεται από χρήση πιστωτικών, ενώ, αντιστρόφως ανάλογα στην αγορά των ξύλων, η χρήση πιστωτικής κάρτας είναι σπάνια, αφού οι καταναλωτές εκτός των μικρών ποσοτήτων που προμηθεύονται, διαθέτουν ακόμη και 20 ευρώ για να ζεσταθούν μόνο για μια εβδομάδα.

Ο έμπορος υγρών καυσίμων Νίκος Καραπάνος σημείωσε ότι: «η σεζόν ξεκίνησε 15 Οκτωβρίου, αλλά το ενδιαφέρον, τόσο λόγω του καιρού που επικρατεί μέχρι στιγμής, όσο και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας που έχουν πλέον οι καταναλωτές, είναι μειωμένο. Το ποσοστό μείωσης σε σύγκριση με άλλες χρονιές αγγίζει το 45%. Αρκετός κόσμος επίσης, περίπου 4 στους 10, πληρώνει με πιστωτική κάρτα, ενώ λίγοι είναι όσοι πληρώνουν μετρητά».

%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82

Ο Νίκος Καραπάνος

Ο έμπορος υγρών καυσίμων Βαγγέλης Νάττας υπογράμμισε πως: «η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι στιγμής είναι μειωμένη κατά πολύ και αγγίζει ίσως και το 45% σε σύγκριση με πέρσι. Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος και την στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για πετρέλαιο έχει περιοριστεί. Το πετρέλαιο φέτος είναι κατά 25 λεπτά πιο ακριβό, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκε και το ποσοστό του επιδόματος. Από 35 λεπτά που ήταν, φέτος έπεσε στα 25 λεπτά. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως, όποιος προμηθευτεί πετρέλαιο έως τις 31/12 θα εισπράξει κανονικά το επίδομα, ενώ από κει και έπειτα θα μοιραστούν όσοι βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης τα χρήματα που θα περισσέψουν. Κανείς δεν έχει σαφή εικόνα».

%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ac%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%82

Ο Βαγγέλης Νάττας

Ο Κωνσταντίνος Φοντούλης έμπορος ξύλων υποστήριξε ότι: «η πώληση ξύλων ξεκίνησε από τον Αύγουστο, αλλά το ενδιαφέρον είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Παλιότερα οι καταναλωτές εφοδιάζονταν με μεγάλες ποσότητες ξύλων, ενώ πλέον εφοδιάζονται με 1 ή 2 κυβικά το πολύ. Η τιμή ξεκινάει από 55 ευρώ το κυβικό και είναι η χαμηλότερη στην επικράτεια».

%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%86%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7%cf%82

Ο Κωνσταντίνος Φοντούλης

Ο Στυλιανός Ανερούσης έμπορος ξύλων: «το ενδιαφέρον φέτος ξεκίνησε από νωρίς, αλλά μειωθήκαν οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές μέχρι και 40%. Παλιότερα έπαιρναν τόνους για να εξασφαλίσουν όλο το χειμώνα ή το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ φέτος προμηθεύονται με το σταγονόμετρο, το πολύ δύο κυβικά. Στον αντίποδα, η χρήση πέλλετ στην τοπική αγορά συνεχώς αυξάνεται. Η κατανάλωση του πέλλετ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ίσως μέχρι και40%».

%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82

Ο Στυλιανός Ανερούσης       

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»