Ο Δ. Κωνσταντόπουλος για τα αντισταθμιστικά οφέλη στην Αιτωλοακαρνανία από τη χρήση των υδάτων του Αχελώου

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη ερώτηση που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη του Αχελώου για τον νομό. Η ερώτηση έχει…

konstantopoulos-dimitris

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη ερώτηση που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη του Αχελώου για τον νομό. Η ερώτηση έχει ως εjής:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

  • Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
  • Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη

 

Θέμα: Αντισταθμιστικά οφέλη στην Αιτωλοακαρνανία από τη χρήση των υδάτων του ποταμού Αχελώου.

 

Στην Αιτωλοακαρνανία, επί του Αχελώου ποταμού λειτουργούν τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τα αντίστοιχα φράγματα. Συγκεκριμένα, για την αξιοποίηση των υδάτων του, λειτουργούν το Υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Καστρακίου και το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Στράτου. Μάλιστα, η κατασκευή των φραγμάτων αυτών και η συγκέντρωση των υδάτων οδήγησε στην εγκατάλειψη περίπου 15 χωριών και οικισμών.

Μέσω των τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων του Αχελώου και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, πραγματοποιείται εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αιτωλοακαρνανίας, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Λόγω των φραγμάτων και των των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή των φραγμάτων, ούτε και η εκμετάλλευση των παραλίμνιων περιοχών. Οι αγροτικές εκτάσεις του Νομού, στον οποίο η γεωργία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα, παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα άρδευσης. Προβλήματα δημιουργούνται και από τις μεταβολές της στάθμης των υδάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τους εν τοις πράγμασι εκμεταλλευόμενους τα γύρωθεν ακίνητα αλλά και για την πανίδα της περιοχής.

Οι ανωτέρω περιορισμοί και προβλήματα που δημιουργούνται στην Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας της εκμετάλλευσης των υδάτων του Αχελώου, καθιστούν απαραίτητη την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από το Δημόσιο και τη Δ.Ε.Η. στην τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας. Δηλαδή, ενώ η τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμος Αμφιλοχίας στην περιφέρεια των οποίων χωροθετούνται τα φράγματα και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου από τον οποίο διέρχεται ο ποταμός, παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, δεν έχουν λάβει έως τώρα κανενός είδους σχετική ανταπόδοση. Η μοναδική ουσιαστικά πρωτοβουλία της ΔΕΗ συνίστατο στην έγκριση από το Συμβούλιο Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (Ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου).

Ακόμα δε και μετά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 25 ν. 3468/2006 για αντισταθμιστικά οφέλη στους οικιακούς καταναλωτές με εκπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτών, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι απαιτείται η ενεργοποίηση της Πολιτείας και η παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και τη λειτουργία των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. στην Αιτωλοακαρνανία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της αυτονόητης εφαρμογής των οριζόμενων στον ν. 3468/2006, η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, αλλά και έργων προστασίας του περιβάλλοντος θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη, θα μπορούσε να εξεταστεί η καθιέρωση χαμηλότερου τιμολογίου της ΔΕΗ για τους ηλικιωμένους της περιοχής, η παροχή εκπτώσεων στις νέες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή, καθώς και η παροχή δωρεάν δημοτικού φωτισμού.

Επισημαίνεται δε, ότι σε άλλες περιοχές της χώρας όπου λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ έχει ήδη θεσπιστεί η επιβολή ειδικού τέλους από τη ΔΕΗ για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 20 του Ν. 2446/1996, καθιερώθηκε η επιβολή Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος σε ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ προκειμένου τα κονδύλια που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Είναι σαφές ότι αντίστοιχη πρόβλεψη μπορεί και πρέπει να καθιερωθεί και για την Αιτωλοακαρνανία όπου επίσης λειτουργούν εργοστάσια της ΔΕΗ.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

  1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ι.Π. Μεσολογγίου και εν γένει στην Αιτωλοακαρνανία από την εκμετάλλευση των υδάτων του ποταμού Αχελώου από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ ; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρόκειται να υλοποιηθούν ;
  2. Γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί έως και σήμερα η πρόβλεψη του άρθρου 25 ν. 3468/2006 για τη χορήγηση αντισταθμιστικών οφελών στις τοπικές κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας ;
  3. Πως σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να κατοχυρώσουν την παροχή μόνιμου ανταποδοτικού τέλος προς τις τοπικές κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

10 χρόνια στον μητροκτόνο της Παραβόλας