Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τη νέα χρονιά, αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών

Η μαζικότητα χαρακτήρισε την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια την Κυριακή 30/10.  Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων απάντησαν 11 Ομοσπονδίες και 100 αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα για να καθορίσουν την στάση τους για το επόμενο διάστημα. Άπαντες συμφώνησαν ότι τα προβλήματα των αγροτών δεν έχουν τελειωμό και μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις θα μπορέσουν να ανατρέψουν τις πολιτικές που τους οδηγούν στην εξόντωση. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας «η συμμετοχή ήταν δυναμική καθώς παρέστησαν εκπρόσωποι από 41 νομούς της χώρας».

«Ήταν μια συγκέντρωση με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει και ειπώθηκαν και ορισμένα πράγματα και δόθηκαν και κάποιες εξηγήσεις από την επίσκεψη – διαμαρτυρία στην Αθήνα, έγινε κάποια κριτική είναι καλό που ειπώθηκαν και αυτά τα πράγματα. Πάντως με αυτά που έρχονται για τους αγρότες η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό είναι πιθανόν να κλιμακωθεί μέσα στον Δεκέμβριο όπου περιμένουμε και τις επόμενες πληρωμές», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος τουτου ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Από το βήμα της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε πως «ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων, τίποτε δεν χαρίστηκε. Τα περυσινά μαζικά μπλόκα της αγροτιάς ανάγκασαν την κυβέρνηση να ψηφίσει αφορολόγητο όριο από 8670-9500 ευρώ στο εισόδημα και επιπλέον 12.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ ως τότε διατυμπάνιζε ότι θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Σταμάτησαν τα αγροτοδικεία και οι καταδίκες για τους αγώνες μας. Αναγκάστηκε να πάει χρονικά πιο πίσω το χαράτσι των ασφαλιστικών εισφορών, τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια. Βάλαμε φρένο σε νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα που στόχευε να πάρει. Είναι στο χέρι μας να αποκρούσουμε την νέα επίθεση με την οργάνωση και τους αγώνες μας».

Μέσα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις θα διεκδικήσουν:

  • Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους αλλά και αλλαγή κανονισμού διεκδικώντας ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση και κάλυψη όλων των ζημιογόνων αιτιών και αποζημίωση στο 100% των ζημιών.
  • Εξόφληση αγροτών και κτηνοτρόφων από ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα, επιστροφή φόρου στα καύσιμα.
  • Από τις Τράπεζες σταμάτημα της παρακράτησης των χρημάτων και της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και να υπάρχει ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των αγροτών.
  • Κάλυψη των απωλειών από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές-εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα».

Επίσης ο κ. Μπούτας κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα από τους εργαζομένους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε και η πρόεδρος της ΟΓΕ κ. Χριστίνα Σκαλαμπούκα που παραβρέθηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας, τονίζοντας ότι «είμαστε μαζί σας, στηρίζουμε τον αγώνας σας».

Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού για τα μέσα Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των κατά τόπους συλλαλητηρίων και να καθορίσουν την ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση των αγροτών να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Νωρίτερα σε τοπικό και Πανθεσσαλικό επίπεδο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν, παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, Τράπεζες και Εφορίες και ένα μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ.

Πηγή: agrotypos.gr