Καταγραφή και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της Π.Δ.Ε

Στις 20-9-2016 καταθέσαμε στην Γραμματεία της Περιφέρειας κοινή πρόταση-επερώτηση για την αξιοποίηση και καταγραφή των ακινήτων της Π.Δ.Ε, υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη-περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας».

Στην εν λόγω επερώτηση καταθέσαμε συγκεκριμένη, εμπεριστατωμένη και αναλυτική πρότασή μας σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ακινήτων της Περιφέρειας. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό αποτελεί και νομική υποχρέωση της Π.Δ.Ε , αφού η απογραφή των περιουσιακών και λοιπών στοιχείων των Περιφερειών, προσδιορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 269 του Ν.3852/10. Επισημάναμε δε την πρακτική που έχει ήδη ακολουθηθεί από δύο άλλες Περιφέρειες της χώρας: Την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προτείναμε ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο θέμα να αποτελέσει και θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερη διαβούλευση επ’ αυτού.

Η Περιφερειακή Αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική κώφευσε στα κελεύσματα τα καιρών αλλά και στην ανοικτή πρόσκλησή μας και επέλεξε να φέρει το θέμα απλώς ως επερώτηση στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας, συνεπής στα όσα είχε διακηρύξει προεκλογικά, με παρεμβάσεις της , προτείνει δράσεις και πολιτικές που μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν οικονομικά και όχι μόνο, την Περιφέρειά μας.

Δεν μπορεί από τη μια συνεχώς να παραπονούμαστε για την έλλειψη πόρων και από την άλλη να μην έχουμε ιδέα ως Περιφέρεια για το πόσα και πόσης αξίας είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας μας. Ένα ιδιότυπο «περιφερειακό ΤΑΙΠΕΔ», με σκοπό την άντληση πόρων ανά Π.Ε, θα ήταν μια κάποια λύση. Ενώ σε κάθε περίπτωση, η λεπτομερής καταγραφή της ακίνητης περιουσίας μας θα βοηθούσε στην καλύτερη αξιοποίησή της. Η κρατικοδίαιτη πολιτική (που είναι το φόρτε του κ.Κατσιφάρα) είναι ατελέσφορη και προτάσεις σαν τη δική μας δείχνουν τον δρόμο προς μια σύγχρονη και παραγωγική άσκηση πολιτικής σε Περιφερειακό επίπεδο.

Βρισκόμαστε περίπου στη μέση της θητείας της Περιφερειακής Αρχής και καμία ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα , ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μας. Με αυτό τον τρόπο, είναι σαφές ότι κάθε άλλη διεκδίκηση ως προς την αύξηση πόρων χάνει το ηθικό της υπόβαθρο. Αφού πρίν διεκδικήσεις, πρέπει να έχεις κάνει από πλευράς σου ό,τι είναι δυνατόν.

Αναμέναμε με ενδιαφέρον την απάντηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη στο ερώτημά μας, αν και εκ των προτέρων δηλώσαμε απογοητευμένοι που το θέμα ΔΕΝ ήρθε σαν θέμα ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γεγονός το οποίο έχει δύο αναγνώσεις: Ή η Περιφερειακή Αρχή και ο κ.Κατσιφάρας δεν το αξιολογεί ως μείζον ή η ανετοιμότητα τους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη, αφού δεν έχουν τι να πούν. Η απάντηση περιορίστηκε στην αναφορά ακινήτων που μισθώνονται χωρίς καμία αναφορά στην ουσία, δηλαδή τη στρατηγική αξιοποίησης. Παράλληλα, η αναφορά του ποσού των 38 εκατομμυρίων Ευρώ που αφορά στην αξία της ακίνητης περιουσίας της Π.Δ.Ε, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα αφού προκύπτει από λογιστικές εγγραφές και όχι μέσα από κάποια διαδικασία αξιολόγησης των ακινήτων, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε παρόντες και θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από νομική υποχρέωση είναι και πραγματική αναγκαιότητα.