Η φτώχεια μπήκε… στα σχολεία

Συγκίνηση με το περιστατικό λιποθυμίας 7χρονου μαθητή σε σχολείο του Αγρινίου, που αποκάλυψε η «Σ»

Κατηγορηματικός ο Σπύρος Αδάμης: Τα χειρότερα έρχονται αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση

 

Συγκίνηση προκάλεσε το χθεσινό πρώτο θέμα της «Σ» με το θέμα της λιποθυμίας ενός 7χρονου αγοριού, μαθητή Β’ Δημοτικού Σχολείου στο Αγρίνιο, από λιποθυμία. Η «Σ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Σπύρο Αδάμη, ο οποίος μίλησε για αντίστοιχα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, το ρόλο των δασκάλων και την κατάσταση που εν μέσω κρίσης αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη στα σχολεία.

«Το θέμα των λιποθυμιών μαθητών από πείνα, ειδικά στα δημοτικά σχολεία, είναι μια θλιβερή διαπίστωση στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε στα χρόνια της κρίσης. Όταν όμως αφορά μικρές ηλικίες το ζήτημα είναι πολύ πιο τραγικό. Από την πλευρά της πολιτείας διατρανώθηκε κατά καιρούς, ότι, θα βρεθούν τρόποι μέσω των οποίων θα καλύπτονται οι ανάγκες στα σχολεία και ειδικά όπου παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Ειδικά στην περιοχή μας, η πολιτεία είναι παντελώς απούσα. Υπάρχουν περιοχές που ζούν οικονομικά αδύναμες οικογένειες, όπως ρομά ή άλλες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απολύτως κίνηση από την πολιτεία. Οι Διευθυντές των σχολείων μέσα από δικούς τους μηχανισμούς και τρόπους προσπαθούν να καλύπτουν τις ανάγκες. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον πατριωτισμό, την αγάπη και την υπευθυνότητα των εκπαιδευτικών, απέναντι στα παιδιά και έρχονται να καλύψουν την απουσία της πολιτείας. Πιστεύω όμως ότι, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν τον επόμενο καιρό, καθώς δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία μορφή ανάπτυξης και καμία δυνατότητα κάλυψης του φαινομένου της ανεργίας. Οπότε θα αναμένουμε το τραγικό αποτέλεσμα, μαθητές μας να λιποθυμούν και να πεινάνε και να μην έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τετράδια, ρούχα κλπ. Και στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί περιπτώσεις λιποθυμίας μαθητών από την πείνα στην περιοχή, μεμονωμένες βεβαία, όπου υπάρχουν φτωχές οικογένειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και στο θέμα αυτό, όπου φυσικά εντοπίζεται περίπτωση μαθητή που υπάρχει πρόβλημα» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο στη «Σ».

%ce%b1%ce%b4%ce%b1

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Σπύρος Αδάμης               

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εκεί που δε φτάνει το χέρι της πολιτείας, εν προκειμένω φτάνει το χέρι εκπαιδευτικών και ιδιωτών. Και μη χειρότερα…

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»