Αγρίνιο: «Η βία της εξοικείωσης με την βία»

Ομιλητές επιστήμονες, εγκληματολόγοι και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ 

«Η βία της εξοικείωσης με την βία»

Ημερίδα το ερχόμενο Σάββατο στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου

 

 

Με αφορμή τις δράσεις που έχουν διοργανώσει για την τρέχουσα εβδομάδα και την ημερίδα με τίτλο «Η βία της εξοικείωσης με την βία» το ερχόμενο Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, οι ιθύνοντες του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Οδυσσέας» παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη τύπου.

Η επικεφαλής της διοργάνωσης, αλλά και του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» Dr. Αθανασία Δημητρίου επισήμανε πως «κάθε χρόνο ο Ιούνιος για εμάς είναι μήνας ευαισθητοποίησης, αφού είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Φέτος, εκτιμώντας και τις ανάγκες της κοινωνίας, θα αφιερώσουμε τις δραστηριότητές μας στο φαινόμενο της βίας. Υπάρχει μεγάλη έξαρση του φαινομένου και θεωρούμε πως είναι ευρύτερο φαινόμενο και πως είναι ευκαιρία να ακουστούν και να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει ευαισθητοποίηση στο κομμάτι αυτό». Ο τίτλος της ημερίδας, «η βία της εξοικείωσης με τη βία», σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, «είναι δυσάρεστο και δύσκολο, αλλά ρεαλισμός να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με την έξαρση είτε φαινομένων που σχετίζονται με ψυχική ασθένεια, είτε με χρήση ουσιών, είτε με ενδοοικογενειακή βία, Bullying κλπ».

Την Πέμπτη με την υποστήριξη του δικτύου των εθελοντών, οι άνθρωποι του «Οδυσσέα» θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση στους πολίτες που αφορά κάθε είδους ψυχική υγεία στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη. Το ερχόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί η ημερίδα, ενώ πολλά σχολεία θα παρουσιάσουν εντός του Παπαστρατείου Μεγάρου την δουλειά που έκαναν καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.

Ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνόμος Β’ Νικόλαος Κώστας, ανέφερε πως «ως Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας κι’ εγώ προσωπικά έχουμε ως σκοπό να επισημάνουμε πόσο σημαντική, εκτός από της καταστολή που υπάρχει σαν κομμάτι στην Ελληνική Αστυνομία, είναι η πρόληψη. Στοχευμένα θα παρουσιάσουμε στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία σε συνεργασία με τον καθηγητή εγκληματολογίας Άγγελο Τσιγκρή. Θα αναλύσουμε στοιχεία και στατιστικά που αφορούν την κοινωνία της Ακαρνανίας».

1 ODYSSEAS
(από αριστερά) Μαρία Τσιρογιάννη, Παύλος Καλογεράς, Αθανασία Δημητρίου, Νικόλαος Κώστας

Η εθελόντρια Δικτύου του Κέντρου Πρόληψης Μαρία Τσιρογιάννη σημείωσε πως «σαν εκπαιδευτικός του Λυκείου Αιτωλικού συμμετείχα στα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης, διότι πιστεύω πως ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει εκτός από γνώση στον μαθητή θα πρέπει να προσφέρει περισσότερα πράγματα. Συμμετείχαμε σε σεμινάρια 100 ωρών κερδίζοντας αρκετά. Η συμμετοχή μας στον εθελοντισμό σχετίζεται με την πίστη μου στην ατομική προσπάθεια. Τα σχολεία και η κοινωνία μας αντιμετωπίζει φαινόμενα βίας και πέραν από τις γνώσεις μας, ενημερωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο για κάθε περίπτωση».

Ο εθελοντής του Δικτύου Κέντρου Πρόληψης Παύλος Καλογεράς τόνισε πως «βοηθάμε γιατί παίρνουμε ουσιαστική βοήθεια που μεταφέρουμε στα σχολεία μας. Το Λύκειο Παραβόλας συμμετείχε στο πρόγραμμα και θα συμμετάσχει και στην ημερίδα. Το Κέντρο Πρόληψης όλα τα χρόνια παρεμβαίνει ουσιαστικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε που μας δίνει την δυνατότητα να παρέχουμε νέες πληροφορίες και ουσιαστικές στα παιδιά μας».

Διοργανωτής της ημερίδας είναι το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας», ο ΟΚΑΝΑ και ο Δήμος Αγρινίου. Στην ημερίδα θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, ενώ συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Αιτωλοακαρνάνας Δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Με αφορμή την παρουσία του στην ημερίδα, ο γνωστός καθηγητής Εγκληματολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες. Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε. Η βία μέσα στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια.

Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι! Η Πολιτεία οφείλει να κινητοποιήσει όλους τους φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν αυστηρά και αποφασιστικά τα ακραία φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας μέσα στην ελληνική οικογένεια. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βαρβαρότητας.

Να ακουσθούν καθαρά οι μέχρι σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες μιας κατ’ όνομα μόνο οικογενειακής ζωής. Από την άλλη πλευρά, ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του. Πρόκειται για ένα σοβαρό και διογκούμενο πρόβλημα που απορυθμίζει τη λειτουργία του σημερινού σχολείου, προκαλώντας τριβές και εντάσεις είναι η Σχολική Βία.

Οι μορφές της σχολικής βίας διαρκώς διευρύνονται και μέσα από αυτή διοχετεύονται κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αντιμετωπίσιμα, με την ενεργοποίηση όμως όλων των εμπλεκομένων. Η γνώση, η κατανόηση και η αναγνώριση είναι τα βασικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που τείνει να γίνει βρόχος στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, αλλά παράλληλα απειλεί την ηρεμία της οικογένειας».

Κων/νος Χονδρός