Η απαγόρευση του καπνίσματος γίνεται το μεγάλο στοίχημα της Κίνας

Τέλος στο κάπνισμα φιλοδοξεί να βάλει η Κίνα, το βασίλειο του τσιγάρου, έως το τέλος του έτους. Πρώτη στον κόσμο στην κατανάλωση καπνού, η Κίνα θέτει σε εφαρμογή τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε μία αποφασιστική προσπάθεια να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

«Ο κανονισμός για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βρίσκεται υπό νομοθετική αναθεώρηση. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την Υγεία και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό Μάο Κουνάν. Ήδη, σύμφωνα με τον Κουνάν, ο νόμος εφαρμόζεται σε περίπου 20 δήμους της χώρας.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Σαγκάη, έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αν και σε γενικές γραμμές, σε διάστημα δεκαετίας, έχει καταγραφεί μείωση του καπνίσματος στις πόλεις αυτές, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες και τις αγροτικές περιοχές.

Στο Πεκίνο, από τον Ιούνιο του 2015, το κάπνισμα απαγορεύεται σε μαγαζιά, ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Οι παραβάτες, τόσο οι επιχειρηματίες που δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν «άκαπνους» τους χώρους τους όσο και οι καπνιστές τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα: για τους μεν καπνιστές ένα μόνο τσιγάρο μπορεί να τους καπνίσει περί τα 30 ευρώ, ενώ για τους επιχειρηματίες καραδοκεί πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ.

Σε αυτήν πόλη ωστόσο των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους δεν αποχωρίζονται το τσιγάρο τους ούτε καν στο ασανσέρ, εκτιμάται σχεδόν αδύνατο να γίνει σεβαστή από όλους μία απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους. Εξ ου και για τον εντοπισμό των παραβατών έχουν εξαπολυθεί χιλιάδες εθελοντές επιθεωρητές.