Αγρίνιο: Τσεκούρι στις συντάξεις

Η φωνή του πολίτη:

Τσεκούρι στις συντάξεις

Το λογιστικό τρικ της Κυβέρνησης για την απώλεια μιας επικουρικής σύνταξης το χρόνο!

 

 

Ξεκίνησε από την Τέταρτη το πετσοκομμένο εφάπαξ να τρώει μεγάλο μέρος του εισοδήματος των συνταξιούχων. Χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016.
Με τις αλλαγές στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων ουδείς εκ των συνταξιούχων δεν έλαβε προχθές επικουρική σύνταξη.

Βέβαια, τα χρήματα δεν χάνονται από την τσέπη των συνταξιούχων, αλλά θα καταβληθούν τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή την Δευτέρα 4 Ιουλίου.  Με το εν λόγω λογιστικό τρικ της κυβέρνησης εντός των έξι πρώτων μηνών οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι πέντε επικουρικές συντάξεις και ως το τέλος του χρόνου θα λάβουν 11 και όχι 12 συντάξεις.

Πέραν όμως του λογιστικού τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους, υπάρχουν 18 ακόμη παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα στις νέες συντάξεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση ως 40% στις αναπηρικές, μείωση ως 15% στο εφάπαξ, μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από 01/01/2020, ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας, αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ, αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων, εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισφορά 14% στους αγρότες, αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ, αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ, μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ, αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, 10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη και αύξηση φορολογικών κρατήσεων!

Οι Αγρινιώτες τοποθετήθηκαν επί του θέματος στην ενότητα «Η Φωνή του Πολίτη», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, βλέποντας λιγότερα πιστωμένα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Την ίδια στιγμή φόβοι εκφράζονται και για στέγνωμα της αγοράς, ενώ μην ξεχνάμε ότι πλέον οι περισσότεροι συνταξιούχοι με τις κουτσουρεμένες συντάξεις που λαμβάνουν, συντηρούν άνεργα παιδιά και εγγόνια!

 

Δημήτρης Αρωνιάδας
Δημήτρης Αρωνιάδας

Ο Δημήτρης Αρωνιάδας επισήμανε πως «είναι ένα θέμα που αφορά όλη την αγορά, άμεσα βέβαια τους συνταξιούχους, αλλά έμμεσα αφορά όλους τους πολίτες, γιατί όταν οι συντάξεις μειώνονται αυτομάτως μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και κατ’ επέκταση όλων των καταναλωτών».

Πελοπίδας Τσερπέλης
Πελοπίδας Τσερπέλης

Ο Πελοπίδας Τσερπέλης σχολίασε πως «δεν είναι μόνο ότι πιστώθηκαν 40 ή 80 ευρώ λιγότερα. Πιστεύω ότι τα χειρότερα έπονται και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Το γεγονός ότι δεν κατάλαβε και πολύς κόσμος τι έγινε δείχνει τι κυβέρνηση έχουμε».

 

Ηλίας Γελαδέρης
Ηλίας Γελαδέρης

Ο Ηλίας Γελαδέρης τόνισε πως «τα χρήματα που δεν δόθηκαν δεν είναι μόνο 80 ευρώ, αλλά φτάνουν μέχρι και τα 150. Δεν είναι μόνο αυτό, ακόμη κοροϊδεύουν και λένε ότι θα τα δώσουν πάλι. Μας εμπαίζουν. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και οι συμπεριφορές που επιδεικνύουν είναι αδιανόητες».

Γιάννης Σίμος
Γιάννης Σίμος

Ο Γιάννης Σίμος σημείωσε πως «σημασία έχει που θα σταματήσουμε και που θα σταματήσουν και αυτοί που μας διοικούν. Έχουμε συνηθίσει να μας κόβουν χρήματα και γι’ αυτό οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε. Το κατάλαβαν μόνο όταν έφτασε η ώρα να πάρουν τα χρήματα».

Κων/νος Χονδρός