Αγρίνιο: «Συναγερμός» στους συνταξιούχους για τις περικοπές επιδομάτων

Κόβονται επιδόματα από 15 ταμεία και κατ, επέκταση μειώνονται οι συντάξεις  από 10% έως και 18%

«Συναγερμός» στους συνταξιούχους για τις περικοπές επιδομάτων

Τι ακριβώς θα ισχύσει και πως το σχολιάζουν οι Αγρινιώτες συνταξιούχοι 

 

 

Μια ατελείωτη λίστα με επιδόματα που καταργούνται στις νέες συντάξεις, αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος. Πρόκειται για οικογενειακά επιδόματα, συζύγου και παιδιών, που χορηγούν 15 ταμεία και έτσι οι συντάξεις μειώνονται από  10% ως 18%.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις νέες συντάξεις θα περάσει και στους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα γίνει μέσα στο 2017 και πιθανότατα να είναι τα πρώτα που θα αφαιρεθούν από τις παλιές συντάξεις.

Στη λίστα περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, το ΤΑΠ – ΟΤΕ, ταμεία Τραπεζών και Τύπου. Για το Δημόσιο ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή όλες οι προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών που χορηγούνται στις συντάξεις καταργούνται για όσους βγαίνουν από 13/5/2016 και μετά.

Αυτές οι μειώσεις θα φανούν στις οριστικές συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται από το 2017, καθώς τότε αναμένεται και η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Το επίδομα συζύγου καταργείται οριστικά από τις νέες συντάξεις, ενώ τα επιδόματα τέκνων παύουν να καταβάλλονται από τα Ταμεία, με σταθερό ποσό ή ποσοστό επί της σύνταξης όπως παλιά.

Η καταργηθείσα παροχή αντικαθίσταται από το επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΓΑ, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, ένας παλιός συνταξιούχος των 1.200 ευρώ παίρνει 5% επίδομα παιδιού, (60 ευρώ το μήνα). Με αίτηση εξόδου από 13/5/2016 το 5% καταργείται. Για να δοθεί επίδομα για ένα παιδί, (ως 18 ή 24 ετών) ο/η συνταξιούχος θα απευθύνεται στον ΟΓΑ για να πάρει 40 ευρώ το μήνα, εφόσον το εισόδημα της οικογένειας είναι κάτω από 10.000 ευρώ.

Οι Αγρινιώτες συνταξιούχοι που ήδη αντιμετωπίζουν πολυποίκιλα προβλήματα από τις περικοπές που έχουν υποστεί και παράλληλα συνεχώς στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους, λόγω του δυσχερούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί και σχολιάζουν στη «Σ» την νέα αυτή εξέλιξη, την οποία μόνο αρνητική βλέπουν.

Ο Αλέκος Στεργίου

Ο Αλέκος Στεργίου επισήμανε: «να μην προλάβουν να κόψουν επιδόματα, είναι κρίμα και ντροπή. Είναι δυνατόν να κόβουν από τους συνταξιούχους; Δεν πρέπει και δεν είναι δίκαιο».

Ο Γιώργος Κυκεώνης

Ο Γιώργος Κυκεώνης δήλωσε: «δεν είναι σωστό, καθόλου μάλιστα να «πειράξουν» τα επιδόματα. Είναι αρνητικό αν γίνει και θα μας φτωχύνουν περισσότερο. Τα ξέρω από πρώτο χέρι, είμαι συνταξιούχος και μου έχουν κόψει τη σύνταξη».

Ο Κώστας Ζήνας

Ο Κώστας Ζήνας τόνισε: «αν κόψουν και τα επιδόματα θα μηδενιστεί η σύνταξη πολλών συνταξιούχων. Είναι άδικο από τη μια να μας δίνουν κάτι και από την άλλη να μας παίρνουν περισσότερα, αλλά «εν καιρώ πολέμου» πρέπει να τα δίνουμε όλα».

Ο Θεόδωρος Μανιάκης

Ο Θεόδωρος Μανιάκης ανέφερε: «είναι καταστροφή αν το κάνουν. Αυτοί είναι «συμμορία» της καταστροφής, όχι Κυβέρνηση. Όλα είναι πιθανά από τους κυρίους αυτούς και θα δυσκολέψει πάρα πολύ η κατάσταση. Ήδη έχουμε φρακάρει άπαντες».

Τα επιδόματα που καταργούνται από  τις νέες συντάξεις και γίνονται προσωπική διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους έχουν αναλυτικά ως εξής:

ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΙΚΑ ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς) 50€ (ποσό ίσο με το 1,5 ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη) 20% της σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για το τρίτο, μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν. Πλαφόν 173,45 ευρώ για το πρώτο παιδί, 130,80 ευρώ για το δεύτερο και 86,72 ευρώ για το τρίτο.
ΔΗΜΟΣΙΟ 35€ για συνταξιοδοτηθέντες μέχρι Οκτώβριο του 2011. Κατάργηση για όσους βγαίνουν από Νοέμβριο 2011 και μετά 50 € για το πρώτο. 70 € συνολικά με δυο παιδιά, 120 € συνολικά με τρία παιδιά. 170 € συνολικά με 4 παιδιά και επιπλέον 70 ευρώ για καθένα από το 5ο παιδί και πάνω
ΤΑΠ-ΔΕΗ 10% προσαύξηση σύνταξης Προσαύξηση 5% της σύνταξης για κάθε παιδί μέχρι την συμπλήρωση του 20ου έτους ή του 25ου εφόσον σπουδάζουν
ΤΑΠ-ΟΤΕ 10% προσαύξηση σύνταξης Προσαύξηση 5% της σύνταξης για κάθε παιδί μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους ή του 23ου εφόσον σπουδάζουν. Μέχρι του 30ου προκειμένου περί κοριτσιών που δεν εργάζονται
ΤΣΠ-ΕΤΕ 10% προσαύξηση σύνταξης Προσαύξηση 5% για κάθε παιδί μέχρι την συμπλήρωση του 21ου έτους ή του 25ου εφόσον σπουδάζουν
ΤΣΠ-ΑΤΕ 10% προσαύξηση σύνταξης 5% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί. 7,5% για το δεύτερο και 10% για κάθε επόμενο μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν. Στις άγαμες μητέρες προσαύξηση 10% για κάθε τέκνο έως 21 ετών ή του 25 εφόσον σπουδάζουν
ΤΑΠ-ΙΛΤ ΤΑΠ ΕΤΒΑ ΤΑΠΑΕ Η ΕΘΝΙΚΗ 10% προσαύξηση σύνταξης 5% προσαύξηση σύνταξης για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν
ΤΣΠΕΑΘ 58,69€ 29,35€ για κάθε άγαμο παιδί μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν
ΤΑΥΣΙΤ 50€ ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη για το/τη σύζυγο και για κάθε παιδί
ΤΣΕΥΠ ΑΘΗΝΩΝ ΤΣΕΥΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10% προσαύξηση σύνταξης 5% προσαύξηση σύνταξης για κάθε παιδί μέχρι τα 2 παιδιά
ΤΑΤΤΑ 10% προσαύξηση σύνταξης 5% προσαύξηση σύνταξης για κάθε παιδί
Νέοι ασφαλισμένοι από 1-1-1993 Δεν προβλέπεται επίδομα συζύγου 8% προσαύξηση για το πρώτο παιδί. 10% για το δεύτερο. 12% για το τρίτο και άνω παιδί μέχρι 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν. Υπολογίζονται επί ποσού συντάξεων με πλαφόν τα 330 € με ποσά επιδόματος (27€, 33€ και 40 αντίστοιχα)

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»