Αγρίνιο: Θόλο το τοπίο με την πώληση φαρμάκων στα super market

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Η Φωνή του Πολίτη:

Αγρίνιο: Θόλο το τοπίο με την πώληση φαρμάκων στα super market

Αιτία «πολέμου» και το ιδιοκτησιακό καθεστώς 

 

Εκατόν είκοσι έξι σκευάσματα θα εισαχθούν σε πρώτη φάση προς πώληση στα super markets. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, πρόκειται για αναλγητικά, παυσίπονα, σιρόπια, ρινικά σκευάσματα και αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Το βασικότερο όμως είναι πως η λίστα με τα φάρμακα είναι ακόμη ανοιχτή και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι «θεσμοί», σύμφωνα με την ελάχιστη πληροφόρηση που υπάρχει στους φαρμακοποιούς, δεν δείχνουν να αρκούνται στη διάθεση μόνο του 13% από τα 1.582 συνολικά φάρμακα, για την προμήθεια των οποίων, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, ζητώντας σταδιακά ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στο λιανεμπόριο και «ευκολότερη» πρόσβαση από τους καταναλωτές. Μάλιστα, ο όρος αυτός περιλαμβάνεται στην έκθεση «συμμόρφωσης» που συνοδεύει τα κείμενα του συμπληρωματικού μνημονίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η διάθεση των πρώτων φαρμάκων από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα ξεκινήσει άμεσα μόλις υπογραφεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Υγείας που θα εμπεριέχει τον καθορισμό των προϋποθέσεων διάθεσης, φύλαξης και διακίνησης τους και από άλλα «κανάλια» εκτός των φαρμακείων. Προς το παρόν όμως παραμένουν άγνωστες οι ονομασίες των σκευασμάτων που θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής στην ελεύθερη αγορά.

Την ίδια ώρα απομένουν πολλά ακόμη που απαιτούνται να διευκρινιστούν. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει οι συσκευασίες των γενικής διάθεσης φαρμάκων να είναι μικρότερες, αλλά και σε χαμηλότερη τιμή, όμως την ίδια ώρα δια της μεθόδου της έλλειψης, πολλά φάρμακα «εξαφανίζονται» για κάποιο διάστημα από τα ράφια των φαρμακείων και επανέρχονται με πολύ υψηλότερες τιμές. Συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πως κολλύριο με τιμή από 3.00 ευρώ έως 3.20 στα φαρμακεία επανήλθε στην αγορά μετά από καιρό στα 6.00 ευρώ. Η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια «μήλον της έριδος”, καθώς οι φαρμακοποιοί αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς. Και όχι άδικα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS, ο συνολικός τζίρος της σχετικής αγοράς φτάνει στα 380 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τεθεί εκτός της λίστας των φαρμάκων που αποζημιώνονται, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, οι φαρμακοποιοί πάνε ένα βήμα παρακάτω, προτάσσοντας και το επιστημονικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν διότι στα super market δεν θα υπάρχει φαρμακοποιός για να συμβουλέψει για την σωστή χρήση των σκευασμάτων και όπως έχει αποδειχθεί από το εξωτερικό που στα super market πωλούνταν φάρμακα, έχουν διαπιστωθεί θάνατοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, μόνο το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 θάνατοι από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης βουπροφένης.

Οι Αγρινιώτες φαρμακοποιοί αναλύουν αρκετούς από τους λόγους που ο καταναλωτής δεν θα ωφεληθεί από το «άνοιγμα» και εξηγούν όλες τις εκφάνσεις που προκύπτουν μέχρι στιγμής, αφού τα δεδομένα είναι λιγοστά και ο διάλογος της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα δεδομένα.

 

Χρήστος Γκούντας
Χρήστος Γκούντας

Ο Χρήστος Γκούντας επισήμανε πως «υπήρξε μια μνημονιακή υποχρέωση για κάποια φάρμακα που καταρχήν ανήκουν στα μη συνταγογραφούμενα και στην πορεία μετονομάστηκαν σε γενικής διάθεσης φάρμακα, όπως depon, panadol, αντιαλλεργικά σκευάσματα, να διατίθενται πέραν των φαρμακείων και σε άλλα «κανάλια» διανομής, όπως τα super market. Ακόμη η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος, υπό την έννοια ότι τα σκευάσματα αυτά έπρεπε να έχουν διαφορετικές συσκευασίες από εκείνες που διατίθενται στα φαρμακεία και επιπλέον η δραστική ουσία στο σύνολο του περιεχομένου να είναι μικρότερη από την μέση τοξική περιεκτικότητα. «Τρέχουν» όλες οι διαδικασίες και ως φαρμακοποιοί αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΦ».

Χρήστος Φιλιππιάδης
Χρήστος Φιλιππιάδης

Ο Χρήστος Φιλιππιάδης σημείωσε ότι «εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει μια απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χωρίς ακόμη να έχει διασαφηνιστεί ποια φάρμακα θα μπουν στα super market, αλλά για παράδειγμα το depon πωλείται παράνομα εδώ και πολύ καιρό σε διάφορα άλλα καταστήματα! Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι πως η απελευθέρωση μόνο θετικά αποτελέσματα δεν θα επιφέρει στην αγορά. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματά της τα βλέπουμε, τα οποία είναι η αύξηση σε πολύ γνωστά προϊόντα, όπως είναι η voltaren, κολλύρια στα οποία όχι μόνο αυξήθηκε η τιμή κατά 10% με 15%, αλλά μειώθηκε και η ποσότητα της δραστικής ουσίας. Τα βιταμινούχα σκευάσματα έχουν μπει στις προθήκες των super markets, όμως το ζήτημα είναι αν διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία, αν ελέγχεται η ημερομηνία παρασκευής και αν γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα φαρμακεία».

Σπύρος Κουτσουβέλης
Σπύρος Κουτσουβέλης

Ο Σπύρος Κουτσουβέλης ανέφερε πως «από την εμπειρία μου στο εξωτερικό βλέπω πως οι παρενέργειες στον κόσμο έχουν αυξηθεί, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας των φαρμακευτικών δηλητηριάσεων και τις παρενέργειες εξαιτίας αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων, αφού στα super market δεν γίνεται ενημέρωση και εξέταση του ιστορικού του πελάτη. Επίσης, διαπίστωσα πως σε σκευάσματα που είναι σίγουρο πως θα πάνε στα super market, αυξήθηκε η τιμή από 30% έως και 180%. Άρα για ποιο λόγο να πάνε στα super market; Ακόμη, πως μιλούν για αύξηση των σημείων πώλησης την στιγμή που υπάρχουν 12.000 φαρμακεία; Τα μεγάλα super market στο Αγρίνιο είναι 4-5, τα φαρμακεία πολλαπλάσια; Ξεκάθαρα εξυπηρετούνται συμφέροντα».

Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Μιλτιάδης Κωνσταντίνου

Ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου σχολίασε ότι «Σαν πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος και σαν τοπικός διαφωνούμε κάθετα στις προθέσεις της κυβέρνησης, γιατί θεωρούμε πως κάθε φάρμακο θα πρέπει να δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού. Παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχουν σοβαρές αντενδείξεις, εμείς, γνωρίζουμε ότι έχουν σοβαρές παρενέργειες. Η τάση στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι να αποσύρονται από τα super market και να επιστρέφουν στα φαρμακεία, διότι από μελέτες και στατιστικά προκύπτουν θάνατοι. Ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όποτε και στα super market θα πρέπει να υπάρχει φαρμακοποιός. Θεωρούμε επίσης την είσοδό τους στα super market ως δούρειο ίππο για την αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Σε όλη την αγορά παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα τα οποία επανέρχονται μετά από κάποιο διάστημα με αυξημένη τιμή. Η κυβέρνηση πιστεύουμε πως κάνει «δώρο» στα super market, αλλά ο καταναλωτής δεν θα έχει πρόσβαση στη σωστή δοσολογία των φαρμάκων και θα τα πληρώνει και ακριβότερα».

Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας
Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου «Τριχωνίδας» Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος δήλωσε ότι «τα super market με τα φάρμακα, επειδή θα κάνουν προώθηση και θα καταλάβουν και κάποιο χώρο μέσα στο κατάστημα και με δεδομένη την υψηλότερη τιμή που θα τα πουλάνε θα κάνουν μια προσφορά της τάξεως του 20% η κάθε αλυσίδα για μια εβδομάδα, αλλά επί της ουσίας και πάλι σε υψηλότερη τιμή από τα φαρμακεία θα πουλάνε τα φάρμακα. Θα λειτουργούν όπως κάνουν με τα απορρυπαντικά. Πρέπει να μάθουν οι υπουργοί πως οι παραγγελίες στον ΟΑΣΑ είναι ψεύτικες. Η μη γνώση χρήσης κάποιον φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει αύξηση της πίεσης και αν δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ο ασθενής, τότε μπορούν να συμβούν δυσάρεστες καταστάσεις στα super market. Ακόμη και φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αθλητές περιέχουν νόμιμες και βοηθητικές ουσίες που αν δεν υπάρχει η συμβουλή του φαρμακοποιού, η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει τους αθλητές στη σύλληψη, θα βρεθούν «ντοπαρισμένοι».

Στο μεταξύ, αίτηση ακύρωσης/αναστολής κατέθεσε προ ημερών στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που λήφθηκε σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών μη φαρμακοποιών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99%, καθώς και τη χορήγηση αδειών στους ιδιώτες μη φαρμακοποιούς. Στην απόφαση που κατατέθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου ο Π.Ι.Σ κάνει λόγο για παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και για παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

 
Κων/νος Χονδρός