ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων – Τεράστιες ελλείψεις νευροψυχιατρικών φαρμάκων

Αγρίνιο: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων – Τεράστιες ελλείψεις νευροψυχιατρικών φαρμάκων

Αγρίνιο: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων – Τεράστιες ελλείψεις νευροψυχιατρικών φαρμάκων

Σήμα κινδύνου από τους φαρμακοποιούς

Αγρίνιο: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Τεράστιες ελλείψεις νευροψυχιατρικών φαρμάκων

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της μεγάλης έλλειψης των λεγόμενων αναντικατάστατων φαρμάκων από την αγορά. Μάλιστα, τα σκευάσματα για τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι πάρα πολλά και για αρκετές παθήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έχει γιγαντωθεί και συνεχώς καλπάζει! Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Χρήστο Γκούντα, οι ελλείψεις παρουσιάζονται σε νευροψυχιατρικά φάρμακα, παιδικά εμβόλια, αντιεμετικά, σε όλους τους τύπους ινσουλινών και όχι μόνο.

«Στα νευροψυχιατρικά φάρμακα το πιο κραυγαλέο παράδειγμα έλλειψης είναι το ακινετόν. Είναι φάρμακο που είναι αναντικατάστατο. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς που πρέπει να το πάρουν και δεν μπορούν να το βρουν. Οι ανάγκες στο συγκεκριμένο φάρμακο έχουν καταγραφεί σε 36.000 τεμάχια, ενώ η εισαγωγή που γίνεται με την βοήθεια του ΙΦΕΤ είναι μόλις 3.000 τεμάχια. Υπάρχει ΔΗΛΑΔΉ έλλειψη 33.000 τεμαχίων» όπως επισήμανε στη «Σ» ο κ. Γκούντας.

Πέραν όμως της έλλειψης αυτής, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες, όπως στα αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά, παιδικά εισπνεόμενα κ.α. Η έλλειψη είναι τεράστια και εξίσου τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όπως σημείωσε ο κ. Γκούντας, «έχουν γίνει παρεμβάσεις και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τον ΕΟΦ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Για το ακινετόν μάλιστα έχει γίνει παρέμβαση και από την Ελληνική Νευροψυχιατρική Εταιρεία και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και παρά τις διαβεβαιώσεις του ΕΟΦ ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες η έλλειψη συνεχίζεται».

Χρήστος Γκούντας
O Χρήστος Γκούντας Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας

Σε πάρα πολλά φαρμακεία του Αγρινίου δεν υπάρχει ούτε ένα τεμάχιο ακινετόν, όπως κι άλλων αναντικατάστατων φαρμάκων! «Ένας από τους πολλούς λόγους που υπάρχουν οι ελλείψεις αυτές, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά έχει τεράστια ανάγκη τα συγκεκριμένα και όχι μόνο φάρμακα, είναι ότι δεν γίνεται έγκαιρα από τον ΕΟΦ διασταύρωση των ποσοτήτων που κάνει εισαγωγή. Ένας ακόμη λόγος, είναι οι παράλληλες εισαγωγές και εξαγωγές λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής που έχουν τα σκευάσματα στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί κάθε φαρμακαποθήκη να εξάγει τα φάρμακά της και αυτό γίνεται κατά κόρον. Εξάγονται φάρμακα που είναι για να καταναλωθούν στην ελληνική αγορά, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος» πρόσθεσε ο κ. Γκούντας, ο οποίος συμπληρωματικά ανέφερε ότι «πάντα υπήρχαν μικροελλείψεις, αλλά πλέον μιλάμε για ελλείψεις στον απόλυτο βαθμό».

Οι ελλείψεις αυτές παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ τον Δεκέμβριο περασμένου χρόνου η κατάσταση είχε φτάσει στο «κόκκινο». Από τότε γινόταν λόγος για μεγάλες ελλείψεις. Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιες και δεν υπάρχει «θεραπεία», αφού τα αναντικατάστατα φάρμακα δεν διαθέτουν κανένα παραπλήσιο φαρμακευτικό σκεύασμα που να μπορεί να καλύπτει την θεραπεία τους, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για την εξέλιξη και τις συνέπειες της έλλειψης αυτής.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”   

 

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σκουρλέτη στην Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr