Σάλος με ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ - "Κολυμπάτε σε νερά με κολοβακτηρίδια!"

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΛΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ Τελικά τι συμβαίνει με τα νερά σε διάσημες παραλίες της Αχαϊας; Είναι όντως γεμάτες κολοβακτηρίδια; Γιατί αυτό πιστοποιεί το…

1-579-620x420

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΛΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Τελικά τι συμβαίνει με τα νερά σε διάσημες παραλίες της Αχαϊας; Είναι όντως γεμάτες κολοβακτηρίδια; Γιατί αυτό πιστοποιεί το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), έστω και αν οι μετρήσεις του Τμήματος Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε βγάλει όλες τις θάλασσες μέχρι το Ρίο καθαρές. Το ΠΑΚΟΕ ανακοινώνει πως και στο Ρίο, αλλά και την Παναγοπούλα και τον Λόγγο υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένα σημεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αυξημένα ποσοστά κολοβακτηριδίων βρίσκονται στις εξής περιοχές:

Λόγγος(Δεξιά από τα σκάφη. Στον ναυαγοσωστικόπύργο. Πριν την οδό Απόλλωνος.):
280 (με όριο τα 250 κολοβακτηρίδια)

Παναγοπούλα(Δεξιά παραλία. Δεξιά της εξέδρας.): 335 (με όριο τα 250)

Ρίο – Προβλήτα(Ελευθερίας και Ηρώων Πολυτεχνείου): 285

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης ήταν ξεκάθαρος: «Μα φυσικά και τα μαγαζιά στο Ρίο ή σε άλλες περιοχές δεν ρίχνουν στην θάλασσα ανθόνερο! Λύματα ρίχνουν! Είναι γνωστό ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει ούτε αποχέτευση, ούτε βιολογικός καθαρισμός. Τα απόβλητα που τα ρίχνουν»; Αναρωτήθηκε!

Αποκάλυψε δε, πως μίλησε με τον κ. Καραϊσκο, δημοτικό παράγοντα της περιοχής, ο οποίος δήλωσε πως «ξενυχτά στα καταστήματα και διαπιστώνει ότι δεν εργάζεται κανένα μηχάνημα απομάκρυνσης βοθρολυμάτων. Προφανώς τα ρίχνουν μέσα στην θάλασσα»! Θα πρέπει να σημειωθεί πως και ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης είχε και στο παρελθόν αναφερθεί σε καταστηματάρχες της περιοχής Ρίου που ρίχνουν βοθρολύματα μέσα στη θάλασσα.

Καταγγελία για Παναγοπούλα
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Παναγοπούλας, υπήρξε καταγγελία που έλεγε πως τις βραδινές ώρες σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιοι αδειάζουν βυτίο με λύματα στην θάλασσα. Η καταγγελία έγινε από ακροατή του MaxFmκαι προκάλεσε αίσθηση.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ έγιναν στις 30 Ιουλίου και σε λίγες ημέρες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους.

«Εχουμε καταγγελίες πολιτών για κολπίτιδες, σαλπιγγίτιδες και ουρολοιμώξεις. Εχουν 15 τηλεφωνήματα από το Ρίον και 20 από την Παναγοπούλα, όλα με ονόματα και πλήρης στοιχεία, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Από την πλευρά του πάντως ο καθηγητής Υγιεινής Απόστολος Βανταράκης, τόνισε ότι τα κολοβακτηρίδια δεν προκαλούν ουρολειμώξεις και θα πρέπει η θάλασσα να είναι ιδιαίτερα μολυσμένη για να προκαλέσει τέτοιες παθήσεις. Ουρολοιμώξεις προκαλεί η άμμος, δήλωσε ο Πατρινός επιστήμονας. Οσον αφορά για τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ ξεκαθάρισε πως το Κέντρο είναι μεν πιστοποιημένο, όχι όμως διαπιστευμένο. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί καμία περιοχή να βγει ακατάλληλη μόνο με μία μέτρηση και θα πρέπει να γίνονται αρκετές για να ανακοινώνεται η ακαταλληλότητα μίας θαλάσσιας περιοχής.

Η μεγάλη έρευνα
Η μεγάλη έρευνα που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σεπανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουλίου. Οι δειγματοληψίες αυτές, έγιναν από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι
κλπ.)
Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέχθηκαν δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματααυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια πουδιαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Από το Ξυλόκαστρο μέχρι την Πάτρα πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε
θαλασσινό νερό σε 24 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 3 κρίθηκαν ακατάλληλες για
κολύμβηση και οι 21 κατάλληλες.

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε
διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.
Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού
πληθυσμού βακτηρίων των ολικών κολοβακτηριοειδών, στο αρχικό δείγμα έγινε με την
μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας
(100mlδείγματος νερού).

SOS και για πόσιμο νερό!
Οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ έδειξαν πως υπάρχει πρόβλημα σε περιοχές της Αχαίας και στο νερό της βρύσης,. Ετσι σε σημεία του Δερβενίου, της Ακράτας, του Αιγίου και του Λόγγου το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο, όπως βλέπετε και στον πίνακα που δημοσιεύουμε.
Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα,
δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς,διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνειπρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετέςπεριπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουνενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια,τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και μεεμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύουδιανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες). Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τονάνθρωπο, ήτοι:

• Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
• Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού

Παναγιώτης Χριστοδουλάκης

Παναγιώτης Χριστοδουλάκης

Απόστολος Βανταράκης

Απόστολος Βανταράκης

Ο πίνακας με τις ακαταλληλότητες του πόσιμου νερού

Ο πίνακας με τις ακαταλληλότητες του πόσιμου νερού

dete.gr